No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Šíril literatúru, knižnica si pripomína jeho výročie. Ponúka vám ročné preukazy zdarma

8. marca 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Marec je mesiacom kníh. Je to tak už od roku 1955, keď ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu, legendárneho šíriteľa slovenskej a českej knihy, ktorý sa narodil v Rimavskej Píle, ale väčšinu života prežil v obci Hačava (teraz časť mesta Hnúšťa).

Práve po tomto národnom buditeľovi je pomenovaná regionálna knižnica v R. Sobote, ktorá si pripomenie 226. výročie jeho narodenia.

Článok pokračuje pod reklamou


„Matej Hrebenda je považovaný za prvého zberateľa a šíriteľa slovenského a českého tlačeného slova v čase, kedy čítanie a písanie bolo výsadou bohatých. Považoval za potrebné oboznámiť ľudí s literatúrou aj napriek jeho slabému zraku,“ priblížila Silvia Bodorová z oddelenia koordinácie a metodiky Knižnice Mateja Hrebendu.


Prečítajte si tiež: Rimavskosobotské múzeum prezentuje predmet mesiaca - viac ako 100-ročnú encyklopédiu


Ako pokračovala, počas svojho života prešiel pešo niekoľko tisíc kilometrov na území dnešného Slovenska, Maďarska a aj Rakúska, aby sa osveta a vzdelanosť pomocou literatúry dostala k najširšiemu okruhu ľudí. „Nazbierané knihy neskôr daroval Matici slovenskej a Prvému slovenskému gymnáziu v Revúcej. Zaslúžil sa aj o založenie gymnaziálnych knižníc,“ dodala.

Matej Hrebenda sa narodil 10. marca 1796 a zomrel 16. marca 1880.Pri príležitosti výročia jeho narodenia vám Knižnica Mateja Hrebendu ponúka vo štvrtok 10. marca zápisné na jeden rok zadarmo pre všetkých milovníkov literatúry a čítania.

Zdroj: Knižnica M. Hrebendu

„Deň predtým, 9. marca, pozývame do knižnice všetkých záujemcov o predaj, nákup alebo výmenu prečítaných kníh z vlastnej knižnice vo forme burzy, pod názvom ,Hrebendov knižný blšák´ . Nasledujeme myšlienku M. Hrebendu a dajme knihám druhú šancu,“ informovala Bodorová.

Každú druhú stredu je v knižnici umožnený za poplatok dve eurá prenájom stola, kde môžu záujemcovia knihy predávať, vymeniť alebo aj darovať.

Zdroj: Knižnica M. Hrebendu

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross