No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Skončil sa jubilejný 20. ročník celoštátnej súťaže a prehliadky Divadlo a deti 2011

3. júna 2011 |  | 

V rimavskosobotskom Dome kultúry sa dnes skončila dvojdňová divadelná súťaž a prehliadka Divadlo a deti 2011. Stretlo sa na nej viac ako sto divadelníkov z celého Slovenska. Víťazom s nomináciou na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénická žatva 2011 v Martine sa stal v kategórii divadelných inscenácií DS Gong z Bratislavy s hrou Romeo a Júlia podľa predlohy W. Shakespearea. V kategórii scénických miniatúr prvé miesto nebolo udelené.

„Tvorcovia sa rozhodli príbeh Romea a Júlie redukovať na oblasť haptiky, dotykov a preto si ako vyjadrovací princíp zvolili zástupný znak – živú ľudskú ruku. Aj tí, čo nepoznajú túto klasiku, odčítali z krátkych slov a dotykov podstatu tragického naplnenia lásky“ povedal o víťazovi predseda poroty a riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Ľubomír Šárik.

V kategórii súborov druhé miesto porota udelila Divadlu „A“ a Divadlu Shanti OZ z Prievidze za inscenáciu Rozprávka zo Zoopotámie, alebo tajomný Hippopotamus a na treťom mieste skončila Levočská divadelná spoločnosť s hrou Mátohy. Porota sa rozhodla udeliť dve individuálne ceny: za udržiavanie bábkarskej tradície divadelnému súboru Animare Silva, Dolné Orešany v inscenácii Žabí prínc a Divadelnému súboru AJ MY z Tvrdošína za prepojenie arteterapie s divadelnou tvorbou.

V kategórii scénických miniatúr sa na druhej priečke umiestnila divadelná dvojica Duo zo súboru Fireball z Ružomberka so scénickou miniatúrou Jazero, tretie miesto patrí za miniatúru Malé upratovanie Celkom malému divadlu zo Žemberoviec a herečke Rii Mészárosovej.

Osemčlenná detská porota Agora fórum pod vedením Janky Vetrákovej hodnotila všetky predstavenia prehliadky a na záver udelila svoju cenu Levočskej divadelnej spoločnosti. „Bolo to výborne výtvarne spracované a bola som príbehom zaujatá od začiatku až do konca“ povedala o inscenácii Mátohy jedna členka Agory.

Detské publikum počas dvoch dní malo možnosť uvidieť osem divadelných predstavení a dve scénické miniatúry. „Po viacerých rokoch boli na prehliadke zastúpené všetky kraje zo Slovenska, zaujala mnohosť a rôznosť prístupov ku stvárneniu predlôh, vrátila sa do inscenácii bábkovosť a práca s rekvizitou. Dobrú úroveň tohto celoštátneho podujatia však naštrbil nezáujem vedenia viacerých škôl, ktoré neposkytli deťom možnosť stretnutia s divadlom“ zhodnotil úroveň prehliadky Šárik.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie finančne podporilo Ministerstva kultúry SR. Organizátorom bolo už po jedenásty krát Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

Zdroj: MsKS


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross