No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Sobotské príbehy, ktoré ste doteraz nepoznali

28. decembra 2012 |  | 

Zbierka knižných publikácií o minulosti nášho mesta sa rozrástla o ďalšie dielo, tentoraz od Rimavskosobotskej autorky, Kataríny Borosovej. Kniha bola vydaná v maďarskom jazyku pod názvom Rimaszombati történetek (Sobotské príbehy), s podporou Úradu Vlády SR (z programu Kultúra národnostných menšín 2012).

Zbierka krátkych poviedok je nezvyčajná tým, že tieto príbehy neopisujú dobre známe historické osobnosti, ale osudy bežných občanov, ktorí však boli niečím zaujímaví, výnimoční, nechali svoju stopu a ktorých potomkovia žijú často v Rimavskej Sobote dodnes. Ide napríklad o príbeh prvého kaderníka, taxikára, či zmrzlinára v meste (kde sú potomkovia rodiny sú dodnes zmrzlinári), osudy ľudí odvlečených do koncentračného tábora, obchodníka, ktorý ťažko prežíval vyvlastnenie, príbeh amatérskej divadelnej skupiny, talentovaného rómskeho hudobníka, alebo aj neznámeho čudáka, ktorý do mesta chodil na vozíku, ktorý ťahali dvaja vlčiaci.

Druhá časť poviedok s podtitulom Aj veci majú svoje osudy sa zaoberá osudmi zaujímavých budov, sôch, či iných objektov, s ktorými sa síce Rimavskosoboťania bežne a každodenne stretávajú, ale predsa nemajú predstavu o ich zaujímavom príbehu. Patrí sem napríklad príbeh sochy krásnej Eurydiké umiestnený pod kostolom, záhady zmiznutej busty, čudnej budovy, v ktorej architekt zabudol navrhnúť schodisko, o veľkom požiari, ktoré zničilo mesto, o tureckom hrade, gemerských kazateľoch na galejách, alebo o panamskej štvrti rodinných domov, ktoré postavil podvodnícky podnikateľ a v ktorých dodnes žije mnoho Rimavskosoboťanov.

Príbehy sú veľmi ľudské, popisujúce nielen osud konkrétneho človeka, objektu, ale cezeň aj historické udalosti, ktoré sa mesta a jej obyvateľov dotkli. Atmosféra osudov nenásilne vtiahne čitateľa do deja a vytvára tak citové puto nielen s protagonistami poviedok, ale aj s mestom, v ktorom sa osudy odohrávali.

S knihou sa môžete oboznámiť v knižnici Mateja Hrebendu, v školských knižniciach, v Dome kultúry, prípadne na prezentačných podujatiach, ktoré sa budú v blízkej budúcnosti v našom meste organizovať.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross