No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Spevácky zbor Bona fide oslávil svoje 50. výročie

19. augusta 2021 |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Svoje 50. výročie oslávil včera (18. augusta) galakoncertom spevácky zbor mesta Rimavská Sobota Bona fide. Aktuálne 35-členný miešaný spevácky zbor na približne dvojhodinovom koncerte zaspieval diela svetoznámych skladateľov.

Zbor vystúpil pod vedením dirigentky Jany Dobrockej, ktorá kolektív vedie od roku 1997, dlhoročnou korepetítorkou je Eva Čarnoká. V programe sa predstavili aj Spevácke kvarteto a sólisti Viera Slatinská, Štefan Hájek a Štefan Gabčan.

Článok pokračuje pod reklamou



Špeciálnymi hosťami galaprogramu boli operní speváci – rodáčka z Rimavskej Soboty a absolventka miestnej ZUŠ Alexandra Patakyová, aktuálne študentka Fakulty umění na Ostravskej univerzite a Stanislav Bartko, učiteľ na Súkromnom konzervatóriu Pink Harmony vo Zvolene. Jeden vstup bol venovaný aj akordeonistkám Ľubici Sabovej, Patrícii Cavarovej a Júlii Dobrockej.

V úvode galakoncertu sa zboru a prítomným divákom prihovoril aj primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý vyzdvihol kvalitu speváckeho zboru a aj jeho dlhoročnú históriu. „Úctyhodných 50 rokov spievajú v Bona fide tri ženy – Ružena Dusová, Eva Hrivnáková a Viera Slatinská, ktorá je zároveň dlhoročnou sólistkou, konferencierkou aj dramaturgičkou zboru,“ ocenila a vyzdvihla prácu verných a vytrvalých členiek Jana Dobrocká.

Ako ďalej pre Rimava.sk uviedla, s priebehom koncertu je veľmi spokojná. "Vydaril sa. Myslím si, že speváci podali veľmi dobrý výkon na to, aké sme mali podmienky na cvičenie," zhodnotila dirigentka zboru Dobrocká.

Na prípravu mali podľa jej slov málo času, no napriek tomu dopadol koncert nad očakávania. Od januára až do mája sa zbor pripravoval cez internet. "Päť mesiacov sa zbor vôbec nestretával. Od mája sme mali delené skúšky," povedala ďalej s tým, že všetci sa začali stretávať až od júna. "Je to dva a pol mesačná robota. Samozrejme, niektoré skladby sme už mali nacvičené, niektoré boli nové," doplnila.

Záver koncertu bol venovaný krstu knihy s názvom „50 rokov Bona fide“, ktorá mapuje históriu existencie zboru. Ako ďalej povedala Jana Dobrocká, kniha vznikla na podnet korepetítorky Evy Čarnokej. Zakúpiť si ju budete môcť v Turistickom informačnom centre v Rimavskej Sobote.

Viac o histórii zboru si môžete prečítať na tomto odkaze.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross