No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Spevokol mladých v rímskokatolíckom kostole si pripomína 20 rokov fungovania

30. apríla 2010 |  | 

Dvadsať rokov pôsobí v rimavskosobotskom rímskokatolíckom kostole mládežnícky spevokol Radostné srdcia. Okrúhle výročie svojho založenia si terajší i bývalí členovia pripomenú túto sobotu, 1. mája o 17-tej hodine slávnostnou omšou ako aj krátkym koncertom a programom. Rimava.sk informovala Zuzana Kántorová, ktorá na čele spevokolu stojí už viac ako desať rokov.

„Činnosť spevokolu nekončí len odspievaním piesní na svätých omšiach. Počas svojho dvadsaťročného fungovania sa jeho členovia zúčastnili na množstve celoslovenských i zahraničných akcií a stretnutí, založili mnoho tradícií a aktívne sa zúčastňuje na dianí vo farnosti,“ uviedla vedúca spevokolu, ktorá sa hudbe a hudobnej výchove ako pedagogička venuje aj profesionálne. Medzi najvýznamnejšími momentmi v histórii spevokolu spomína stretnutia s pápežom Jánom Pavlom II. v Poľsku, Nitre či Rožňave, festival mládežníckej piesne v júni 1992, ktorý sa konal v Rimavskej Sobote a mal medzinárodnú účasť, výročný koncert s rimavskosobotským ženským spevokolom či rôzne iné koncerty a  modlitbové stretnutia.

„Podieľali sme sa na príprave plesov kresťanských rodín vo fašiangovom období, na Veľký piatok pravidelne pripravujeme krížovú cestu po námestí. Od roku 1999 sa každoročne zapájame aj do koledovania Dobrej noviny, ktorej výťažok putuje na pomoc ľuďom v rozvojových krajinách. V roku 2003 sme koledovali v primaciálnom paláci u prezidenta republiky,“ hovorí ďalej Zuzana Kántorová. Podľa jej slov si spevokol každý rok slávnostne pripomenie svoje výročie. „Pri príležitosti desiatych narodenín sme sa dohodli aj na názve Radostné srdcia,“ hovorí šéfka spevokolu a dodáva, že meno nesie iniciály mesta (RS) a vyjadruje aj radosť zo spevu, ktorá členov spája. „Za dvadsať rokov sa v spevokole vystriedalo mnoho mladých ľudí, ktorí napriek tomu, že teraz žijú mimo Rimavskej Soboty, radi sa k nám vracajú. Vzniklo mnoho priateľstiev, viacerí si  dokonca v spevokole našli aj svojich životných partnerov,“ povedala Kántorová.   Ako na záver dodala, tohtoročné oslavy výročia sa budú niesť v znamení spomienok, odznejú na ňom známe i nové piesne. Pozvanie prijali aj kňazi, ktorí boli s farnosťou od založenia spevokolu viac či menej spojení.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross