No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tajomstvá oždianskeho kaštieľa zaujali aj RTVS. O. Bodorová vyrozprávala jeho príbeh, spomenula aj záhadnú miestnosť

11. apríla 2021 | |  | 

OŽĎANY – Renesančný kaštieľ postavený v prvej polovici 17. storočia opäť zaujal aj celoslovenské médiá. Tentokrát verejnoprávna RTVS a jej Rádio Regina vyspovedali riaditeľku Gemersko-malohontského múzea Oľgu Bodorovú, ktorá poslucháčov vtiahla do časov, keď bol kaštieľ ešte sídlom urodzených rodín.

Objav hrobky prekvapil aj miestnych

Majestátny kaštieľ, ktorý v roku októbri 2019 zasiahol ničivý požiar a jeho strechu zhltli plamene, zažil mnoho príbehov. V múzeu v tom čase podľa jeho riaditeľky pripravovali zborník. „Vtedy som si spomenula na rok 1989, keď sme v areáli kaštieľa odhaľovali záhadný priestor, na ktorý natrafili celkom náhodou pracovníci Stredoslovenských vodárni a kanalizácií v Rimavskej Sobote. Tí oslovili vedenie Gemerko-malohontského múzea s tým, že je tam nejaká zvláštna dutina, ktorú nevedia identifikovať,“ povedala pre Rádio Regina Oľga Bodorová.

Článok pokračuje pod reklamou



Požiaru podľahla strecha kaštieľa za niekoľko minút.

Nad obcou vtedy robili vodojem. Na miesto prišlo viacero obyvateľov Oždian, ktorých objavený priestor uchvátil. Záhadu čiastočne objasnil rukou písaný list z roku 1943. Barónka Lusénzska, ktorá v tom čase kaštieľ už neobývala, v liste poprosila svojho komorníka, aby z obavy pred nebezpečenstvom blížiaceho sa frontu, zbúral nadzemnú časť hrobky jej predkov. „Vtedy sme boli v neistote. Do priestoru podzemnej časti hrobky bolo len mierne vidieť. Bolo nám známe, že posledná barónka so svojimi štyrmi dcérami sa z kaštieľa odsťahovala v roku 1926,“ rozprávala ďalej Oľga Bodorová.

To, čo sa s objaveným priestorom stalo ďalej, kto v hrobke odpočíval, ako vyzeral kaštieľ v Ožďanoch v čase jeho najväčšej slávy a aký osud postretol posledných majiteľov kaštieľa, rodinu baróna Henricha a Margity Lusénzskych, si môžete vypočuť na webovej stránke Rádia Regina.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross