No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tento týždeň sa program v Meste kultúry 2022 nesie v znamení sci-fi a fantasy

27. októbra 2022 | | | |  | 

REVÚCA – Koncom aktuálneho pracovného týždňa sa v Meste kultúry 2022 prenesieme do sveta fantázie i vesmírnych diaľok prostredníctvom sci-fi a fantasy literatúry a kinematografie.

Ako informoval Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022, v piatok 28. októbra večer sa v sále Mestského domu kultúry uskutoční slávnostné vyhodnotenie súťaže v písaní sci-fi a fantasy poviedok, Cena Gustáva Reussa.

Článok pokračuje pod reklamou


Sprievodným podujatím tejto slávnosti bude dnes (27. 10.) špeciálne Fantasy kino – premietanie sci-fi filmov z odlišných období a krajín.

Prinášame vám prehľad podujatí organizovaných v Meste kultúry Revúca 2022 vo štvrtok a piatok (27. - 28. októbra 2022).

Ešte podrobnejšie informácie vrátane presných časových harmonogramov podujatí môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

FANTASY KINO

Čas a miesto: 27. 10. 2022, 17:00 – 21:00 hod., Kino Klub Revúca (v Mestskom dome kultúry)

Popri slávnosti venovanej sci-fi a fantasy literatúre sme tento týždeň v Meste kultúry pripravili kultúrne vyžitie aj pre milovníkov sci-fi filmov. Na špeciálnom premietaní „Fantasy kino“ predstavíme dva filmy, ktoré vznikli v úplne odlišnom období i prostredí. Prvým z nich je kultový československý film „Vynález zkázy“ z roku 1958 od režiséra Karla Zemana. Druhým filmom bude aktuálna filmová novinka z USA, „Všetko, všade, naraz“.

"Vstup na premietania je bezplatný. Za možnosť premietnuť film Vynález zkázy srdečne ďakujeme Múzeu Karla Zemana," dodal Pižem.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Ilustračná foto: Asociace českých filmových klubů, fim Vynález zkázy

CENA GUSTÁVA REUSSA

Čas a miesto: 28. 10. 2022, 17:00 – 19:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

Autori vedecko-fantastických poviedok (nielen) z Gemera mali tento rok opäť možnosť zapojiť sa do prestížnej literárnej súťaže Cena Gustáva Reussa. Súťaž je pomenovaná po známom revúckom spisovateľovi Gustávovi Reussovi, autorovi prvého slovenského sci-fi románu Hviezdoveda, ktorým o 7 rokov predbehol aj slávneho Julesa Verna. Cenou Gustáva Reussa sme tento rok po 20-ročnej prestávke nadviazali na pôvodnú súťaž, ktorá vznikla v spolupráci so Slovenským syndikátom fantastiky ešte v roku 1991 a prebiehala každoročne do roku 2002. Jej cieľom je ponúknuť mladým autorom priestor na prezentáciu svojich diel, zvýšiť povedomie čitateľov o pôvodnej slovenskej literárnej tvorbe a rozšíriť okruh fanúšikov žánrov sci-fi a fantasy literatúry.

Podľa slov Pižema, sa do súťaže tento rok zapojilo až 49 autorov. V hlavnej kategórii sci-fi a fantasy poviedok so svojimi dielami súťažilo 37 autorov v dvoch vekových kategóriách. "Súťaž bola výnimočne rozšírená aj o kategóriu rozprávkovej tvorby, do ktorej sa prihlásilo 9 tvorcov a o kategóriu komiksovej tvorby s 3 zapojenými autormi." Členmi odbornej poroty súťaže boli osobnosti slovenského literárneho života: Zuzana Mojžišová, Alexandra Pavelková, Rastislav Weber, Pavol Rankov a Peter Michalík (majiteľ vydavateľstva Monokel).

"Výsledky súťaže už poznáme. V piatok 28. októbra o 17-tej hodine sa s víťazmi jednotlivých kategórií stretneme v Mestskom dome kultúry na slávnostnom vyhodnotení, na ktorom im za účasti členov poroty odovzdáme ocenenia za najlepšie diela. V programe vystúpi Miroslav “Bruise” Žilka, tanečník známy z Old School Brothers, so svojim programom “Screen Dancing”. Okrem toho bude počas večera prebiehať aj remeselný workshop pre deti na námet diela Hviezdoveda – „Hviezdny merch“, krst novo vydanej audioknihy Hviezdoveda a pomyselnou čerešničkou na torte budú „Vesmírne chute“, ktoré prinesú kulinárske zážitky inšpirované Hviezdovedou," dodal.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


ĎALŠIE AKTUÁLNE PREBIEHAJÚCE VÝSTAVY A INŠTALÁCIE – výstavy sú otvorené každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00 :

  • Slniečkový krasohľad. Výstava ilustrácií z detského umeleckého mesačníka Slniečko, pri príležitosti jeho 95. výročia. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej - výstavná sála. Trvanie: do 30. 11. 2022 Výstava bola presunutá z pôvodného miesta  - z centra Litterra. 
  • Cestami rozprávok. Výstava replík najkrajších ilustrácií detských kníh od svetových tvorcov, ktoré boli v priereze rokov 1967 – 2021 ocenené hlavnými cenami GRAND PRIX BIB na medzinárodnom Bienále ilustrácií Bratislava. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej. Trvanie: do 30. 11. 2022.

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross