No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tím rimavskosobotského gymnázia získal druhé miesto v národnom kole európskej súťaže v štatistike

26. apríla 2024 | | |  | 
Zdroj fofo: Štatistický úrad Slovenskej republiky

BRATISLAVA – Na priečky víťazov v národnej časti súťaže v štatistike sa postavil aj tím z Gymnázia Ivana Kraska v Rimavskej Sobote. Dva najúspešnejšie tímy z každej kategórie pokračujú v súťaži v rámci európskeho kola, ktorého výsledky budú známe 6. júna.

Druhého ročníka súťaže sa zúčastnili školy z 55 miest a obcí Slovenska. „V druhom ročníku súťaže v štatistike sme zaznamenali vyššiu úroveň znalostí pri práci so štatistickými dátami, ako aj kvalitu prezentácií. Podpísala sa pod to príťažlivá demografická téma – rodina. Žiaci sa jej zhostili excelentne,“ zdôraznila členka poroty Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Štatistického úradu SR.

Článok pokračuje pod reklamou


V druhom ročníku ESC 2023/2024 sa prejavil zvýšený záujem študentov aj pedagógov. Do súťaže sa prihlásilo 129 stredných škôl a 478 tímov s 1200 študentami, čo prinieslo Slovenskej republike 5. miesto v rebríčku 20 európskych krajín. Celkovo sa do súťaže zapojilo vyše 22-tisíc žiakov z vyše 6-tisíc stredných škôl v Európe.

Slovenskí stredoškoláci v druhom ročníku Európskej súťaže v štatistike na Slovensku potvrdili, že dokážu pracovať s faktami, vyhodnocovať ich a vytvárať z nich analytické závery. Vo veľkej konkurencii viac ako 1200 žiakov sa na stupňoch víťazov v národnom kole umiestnili gymnazisti z Považskej Bystrice, Krompách, Banskej Bystrice, Rimavskej Soboty, Levíc a Bratislavy. Študentské tímy spolu s učiteľmi si od Štatistického úradu SR prevzali ocenenia a finančné poukážky.

Pre spoločnosť je veľmi dôležité, že sa nám podarilo zvýšiť záujem mladej generácie o prácu s faktami z dôveryhodných zdrojov. Podarilo sa nám zapojiť o 50 % viac škôl a o takmer 40 % viac súťažiacich než v prvom, premiérovom ročníku súťaže,“ zdôraznil Marek Hargaš, generálny tajomník služobného úradu ŠÚ SR pri slávnostnom odovzdávaní cien.

Konečné umiestnenie tímov bolo výsledkom bodového hodnotenia v dvoch etapách. V prvej tímy odpovedali na otázky v troch testoch, v druhej dostali body za analytickú prezentáciu s použitím a hodnotením súvislostí na základe štatistických dát.

Zmyslom súťaže je naučiť stredoškolákov pracovať so štatistickými informáciami, orientovať sa v nich a správne ich interpretovať. Európska súťaž v štatistike je jedinečnou iniciatívou Eurostatu (štatistickým úradom Európskej únie) a národných štatistických úradov EÚ. Na Slovensku ju realizuje Štatistický úrad SR v spolupráci s Eurostatom. Na hodnotení prác sa podieľali aj Národná banka Slovenska ako aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

S postupom do očakávaného európskeho kola majú tímy pripraviť video s použitím štatistických údajov na tému „Predtým bolo všetko lepšie! Je to pravda alebo nie?“

Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky

Zdroj: Štatistický úrad Slovenskej republiky

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross