No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tisovskí divadelníci po prvýkrát uvádzajú Záveje

15. marca 2012 |  | |

Divadelníci z tisovského súboru Daxner v týchto dňoch po prvýkrát na domácom pódiu uvádzajú divadelnú hru Záveje, v dvoch premiérových predstaveniach. Prvé z nich sa uskutočnilo včera, 14. marca, ďalšie je na pláne v piatok o 19. 00 hod. v kinosále mestského kultúrneho strediska. Niektoré postavy totiž stvárňujú dvaja herci, preto sa zajtrajšia zostava divadelníkov čiastočne obmení.

Predstavenie Tisovčanom opäť režíroval Marian Lacko, ktorý stál aj za úspešnou komédiou Čudné popoludnie Dr. Hvezdoňa Burkeho. S tou sa Divadelný súbor po prvýkrát predstavil vlani v apríli.

Tentokrát pre divákov pripravili hru Vladimíra Hurbana Vladimírova s názvom Záveje. Divadelníci ju skúšali približne štyri mesiace.

Predstavenie zobrazuje osem zimných dní, v tomto krátkom období vyvrcholí tragédia ženy, ktorej najväčším nešťastím je, že nedokáže mužovi dať dieťa. Vladimírov v tejto hre otvára problematiku lipnutia na majetku a prevrátenej morálky, ktorá sa podriaďuje vrodenému, stáročiami zakorenenému pudu zachovávať majetky pre nasledujúce generácie, a to za každú cenu.
Otvára aj otázku krutého patriarchátu v rodine, vlády Otca, ktorý je pánom statku aj ľudí, ktorí na ňom pracujú, aj keď je to jeho vlastná rodina. Jeho tlaku sa podriaďuje syn Martin a neskôr aj Martinova chorá a neplodná žena Kata, pre ktorú je láska dôležitejšia ako peniaze. Je to tragédia ženy, ktorá už nikdy nebude mať dieťa, ženy, ktorá zo všetkých síl bojuje o svoju lásku, ženy, ktorej jediným slobodným rozhodnutím je vziať si život. Symbolom chladnutia vzťahov sa stávajú práve snehové záveje, ktoré sa kopia nielen pred dverami domu, ale aj medzi Katou a Martinom.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross