No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Trojdňové oslavy v Poltári majú byť prehliadkou dejín mesta

3. augusta 2022 | | |  | 

POLTÁR - Septembrové oslavy v Poltári majú byť mozaikou prezentácie dejín mesta, kedy prostredníctvom výstav, workshopov, tematicky zameraných diskusií a sprievodných vystúpení vyrozprávajú príbeh Poltára.

Na domácich aj návštevníkov budú počas troch dní čakať zaujímavé aktivity i bohatý program.

Dni mesta Poltár (16. - 18. 9.) sa začnú historickým sprievodom a bohoslužbou v Kostole sv. Cyrila a Metoda. Po nej sa sprievod presunie na Námestie osloboditeľov, kde sa symbolicky otvorí prvá mestská brána. Ňou sa presunú do roku 1302, čím si pripomenú písomnú správu týkajúcu sa mesta Poltár.

Článok pokračuje pod reklamou


„Bránou pod názvom Pramienok krásy chceme návštevníkom umožniť návrat do minulosti prostredníctvom našich dlhoročných tradícií. Mesto Poltár sa pýši svojimi hrnčiarskymi, sklárskymi a taktiež tehliarskymi tradíciami, ktorými sme sa zaslúžili o vstup do histórie. Tradíciami, ktoré mesto preslávili nielen celoštátne, ale dokonca sú známe aj vo svete,“ povedala primátorka Martina Brisudová.

Históriu mesta zachytí aj expozícia archívnych fotografií vo vestibule kultúrneho domu a na Námestí osloboditeľov. Na návštevníkov budú čakať vystúpenia a prezentácie umelcov, umeleckých súborov či občianskych združení. Pre deti budú pripravené rôzne atrakcie, kolotoče, kúzelník, tvorivé dielne aj hrady na skákanie. V sobotu sa môžu tešiť na vystúpenie Paci Pac.


ŠPORT: Bratia Nagyovci z Lučenca sa pričinili o zisk historickej medaily pre Slovensko


V rovnaký deň sa uskutoční aj slávnostné odhalenie Mohyly padlého hrdinu Ladislava Žiláka. Rodák z Poltára bojoval v druhej svetovej vojne po boku západných mocností a padol v roku 1944.

"Bránou Ako chutí Poltár mesto otvorí v sobotu očakávaný gastrofestival Gombovecfest, ktorý symbolizuje tradičnú regionálnu kuchyňu výrobou gombovcov - slivkových gúľ s makovou posýpkou. V rámci Gombovecfestu sa mesto a DSS v Poltári pokúsia prekonať rekord a pripraviť najväčší gombovec, čím sa pokúsia zapísať do Knihy slovenských rekordov. Pre návštevníkov festivalu bude pripravená aj ochutnávka tradičného rómskeho jedla, ktoré je rozšírené na celom území a má mnoho variácií. Návštevníci podujatia tak budú mať možnosť ochutnať tie najznámejšie špeciality, medzi ktoré patrí gója, marikľa, teteliky a pašvare," vymenovala Jozefína Očenášová z kancelárie primátorky.


PONUKA PRÁCE: Hľadajú upratovačky, vodičov, čašníčky, lekárov i školníka


Súčasťou dní mesta bude aj ohňová či laserová šou. Pre staršie ročníky je pripravené vystúpenie hudobných legiend Marcely Laiferovej a Petra Stašáka, mladší sa môžu tešiť na Mafiu Corner, Heľenine oči, Cimbal Brothers, Cico band, Peter Bič Project a nočné diskotéky. Nedeľu uzavrú Služby Božie, futbalový zápas a autogramiáda známych športovcov.

„Veríme, že pri príležitosti Dní mesta Poltár 2022 sa nám podarí spojiť kultúrne tradície, moderné prvky, históriu mesta, gastronómiu a remeselníctvo. Vytvoríme tak neopakovateľný zážitok spájajúci všetky vekové kategórie a všetkých návštevníkov z blízkeho či ďalekého okolia a napomôžeme k obnove spoločenského i kultúrneho života v regióne,“ dodala primátorka.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross