No active "ca-sidebar-197687" sidebar

U VÁS DOMA: Na sídlisku sa v jedinečnom programe RTVS predstavili aj rodáci z R. Soboty

Rimavská Sobota jednou zo štyroch miest, ktorú si vybrala RTVS pre svoj projekt U vás doma. Zo Sídliska Západ sa v priamom prenose miestnym, ako aj divákom na Slovensku prihovorila v piatok, 29. mája, moderátorská dvojica Adela Vinczeová a Matej "Sajfa" Cifra. Tí vždy pripravení zabávali ľudí nielen pred, ale aj za kamerami. Podľa Sajfu aj naďalej platí, že na Slovensku je najlepšou moderátorskou dvojicou Andy Kraus a Peter Marcin, no tí prísť na vystúpenie do R. Soboty nevedeli, a preto moderoval on s Adelou. Obidvaja privítali možnosť takýmto netradičným spôsobom pobaviť ľudí a odmoderovať koncert zo sídliska, aj keď bez veľkého publika. Spomedzi doterajších troch koncertov si na vlastné oči pozrelo predstavenie asi najviac ľudí práve v R. Sobote.

Ďalším zaručeným ťahákom podujatia bola skupina Fragile, ktorá v R. Sobote už koncertovala neraz pred vypredaným publikom. Po nedávnej karanténe to bolo ich druhé vystúpenie vôbec a podľa Branislava Kostku z formácie Fragile, sú radi, že sa tento projekt ujal, a že sa to RTVS podarilo zrealizovať. Ako v rozhovore prezradil, počas uplynulých týždňov si pravdepodobne každý upratal rebríček hodnôt, uvedomuje si relativitu okolností aj svojich názorov a hľadá oporné body, ktorými sú rodina, partneri, či najbližší ľudia. V slovenskej vokálnej skupine zloženej z populárnych osobností si podľa neho uvedomili, že koncertovať len pred kamerami nie je ono, a sú závislí od publika.

Článok pokračuje pod reklamou



„Každý objavuje nové pohľady na realitu, v čom je pochopiteľne táto ťažká doba aj vzácna,“ povedal Kostka. Zdôraznil, že v karanténe sa zameral hlavne na to, aby nevnímal limity, ale skôr videl šance. Podľa jeho slov bolo pre neho osobne najväčšou šancou, že majú viac času, nemajú dedlajny či časové tlaky a mohli si usporiadať čas trochu slobodnejšie a svojím spôsobom prehodnotiť rebríček povinností a zoradiť si to podľa seba. „Zameral som sa na veci, na ktoré som nemal čas a chcel som, aby boli kostrou môjho dňa. Snažím sa a je to veľmi ťažké,“ povedal pre Rimava.sk Kostka. Zároveň priznal, že človek sa vďaka množstvu povinností stále vyhováral, že nemá čas. „A teraz, keď je čas, môžeme si robiť slobodne, čo chceme a nemáme sa na čo vyhovoriť,“ dodal dirigent, ktorý má aj naďalej v pláne ozdraviť stavbu svojho dňa, aby z toho mal pozitívny návyk.

Divákov roztancovala folklórna skupina Družina. Oproti pôvodnému avizovanému programu si organizátori z RTVS pripravili aj niekoľko prekvapení. Boli nimi umelci pochádzajúci z Rimavskej Soboty. Ako prvý medzi nimi sa predstavil tenorista a sólista Opery Štátneho divadla Košice Titusz Tóbisz, ktorý účinkuje aj v muzikáli Bedári. V rozhovore s Adelou prezradil, že sídliská v R. Sobote sú mu dôverne známe, pretože tu strávil svoje detstvo, mal rockovú kapelu a študoval na gymnáziu. Bývali na Malohontskej ulici. V súčasnosti sa teší zo svojho ročného syna Tristana, ktorému hlavne spieval počas karantény.

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/1389064004815717/

„Využil som tento čas, aby som sa mohol starať o syna. Má obrovský hlas, to sa mi strašne páči,“ povedal. Viac pre Rimava.sk prezradil v rozhovore, ktorý prinesieme neskôr. Mal dva vstupy, ktoré viacerým divákom priniesli zimomriavky na koži, najmä sa to týkalo skladby Najkrajší kút v šírom svete. Druhým rodákom bol Martin Geišberg, ktorý za starými rodičmi chodil na Družstevnú ulicu. Do R. Soboty chodil, kým tu žili jeho starí rodičia, starý otec bol primátom primárom * na pľúcnom oddelení. „Bývali sme potom v Prešove a chodili sem na prázdniny,“ povedal Martin, podľa ktorého sa v R. Sobote narodil aj jeho brat Marek, a to presne v rovnaký deň, len o štyri roky neskôr. V piatok hľadal spomienky v meste, no nenašiel. „Je mi tu však dobre, lebo tu mám kamarátov,“ podotkol gitarista a spevák, ktorý zaspieval skladbu Voda.

Do súdka poézie netradične načrel Lukáš Latinák, rodák z Hriňovej, ktorý študoval v neďalekom Poltári. Z básnickej zbierky Jána Smreka Iba oči odrecitoval úryvok pod názvom Oči. Pred kamery sa postavila aj riaditeľka ZŠ P. Dobšinského Erika Demková.

Vypočujte si Lukáša Latináka a báseň Oči

Zdroj: Rimava.sk

* Oprava v slove primárom - 1. júna o 22:30 hod.
Za preklep sa ospravedlňujeme.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross