No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Uvedú ďalší film o tradičnom remesle, predstavia hrnčiarku Danku Bakšovú

17. februára 2014 |  | |

krasa-ukryta-v-hlineKrása ukrytá v hline, taký je názov dokumentu, ktorým filmári približujú ďalšie ľudové remeslo z regiónu. Tentokrát predstavia prácu hrnčiarky a keramikárky Danky Bakšovej. Film si budú môcť diváci po prvýkrát pozrieť už tento štvrtok, 20. februára o 16.00 hod. v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.

Dokumentárny film je v poradí tretím, ktorý vznikol v rámci projektu "Po stopách nositeľov tradícií". V spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom v Rimavskej Sobote ho vytvorilo Gradient Studio. „Režisérom filmu je Otto Nagy, autorsky sa na ňom podieľali aj Kristian Borzy a Viktor Belan. Dokument vznikal tri mesiace, natáčalo sa hlavne v Hrnčiarskych Zalužanoch, kde remeselníčka pôsobí," prezradila Jaroslava Jelchová z GMOS.

Okrem premiéry tohto dvadsať minútového filmu však diváci vo štvrtok uvidia aj ďalšie zaujímavé krátkometrážne  dokumenty a portréty ľudových remeselníkov z nášho regiónu, ktoré natočili filmári pôsobiaci v Rimavskej Sobote a Revúcej – Otto Nagy, Gradient Studio a Peter Poboček. Priblížia hrnčiarstvo v Šiveticiach, remeslá blízke pastierom aj tkáčstvo. Diváci a návštevníci podujatia sa zároveň môžu stretnúť s Dankou Bakšovou aj s filmármi.

Projekt „Po stopách nositeľov tradícií“ už prostredníctvom filmu predstavil rómskeho umeleckého kováča Igora Radiča z Klenovca aj rezbára, výrobcu píšťal, fujár a gájd, tiež známeho interpreta hry na tieto hudobné nástroje – Milana Katreniaka z Tisovca.

Film Krása ukrytá v hline vznikol s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.   Odborným garantom projektu je etnologička a riaditeľka Gemersko-malohontského múzea Oľga Bodorová.

[nggallery id=1306]

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: GMOS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross