No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Už len týždeň potrvá v Mestskej galérii výstava „Labyrintov“ Štefana Balázsa

14. augusta 2009 |  | | |

Už len do štvrtka, 20. augusta, bude v priestoroch Mestskej galérie nainštalovaná výstava známeho domáceho maliara Štefana Balázsa s názvom Labyrinty.

Ako pre Rimava.sk uviedla vedúca galérie Gabriela Garlatyová, výstava mapuje tvorbu Štefana Balázsa v období posledných piatich rokov. „Táto výstava je istým spôsobom aj pekná, je totiž o farbe a farebnosti, ale dá sa v nej čítať hlbší myšlienkový odkaz,“ uviedla. Podľa jej slov sa v galérii nachádza približne 30 Balázsových najnovších diel, z ktorých väčšina je veľkoformátová.

„Za posledných minimálne osem rokov som mal vždy také výstavy, ktoré sa týkali skôr architektonických, sídelných a urbanistických systémov, niečoho, čo reálne existuje a čo je postavené ľudskými rukami,“ povedal pre Rimava.sk Štefan Balázs. Ako dodal, Labyrinty sú akousi myšlienkovou skratkou, typickým symbolom hľadania cesty skutočne, fyzicky, ale aj v myšlienkach.

Ani pestré farby, ktoré autor použil, nie sú náhodné. „Vždy sa snažím urobiť komplexný svetelný obraz, vychádzajúc z teórie rozkladu svetla, využívam však aj vzťahy teplých a studených farieb,“ približuje autor svoju tvorbu. Podľa jeho slov mu vytvorenie jednej veľkoformátovej maľby trvá viac ako dvadsať dní. Tvorivú krízu Štefan Balázs nepociťuje, skôr naopak, ako tvrdí, má pred sebou ešte veľmi veľa plánov a nezrealizovaných vízií. Okrem jedinej výnimky vznikli všetky vystavené diela v jeho ateliéri v Rimavskej Sobote.

Ako prezradil, aj medzi vlastnými maľbami považuje niektoré za lepšie, iné za menej vydarené. „Najviac spokojný som asi so Špirálami,“ ukazuje Balázs na rozmernú maľbu, z ktorej už na prvý laický pohľad sála optimizmus a dobrá nálada. Obraz začal tvoriť v lete v roku 2006, dokončil ho koncom nasledujúcej zimy.

Balázsove Labyrinty vystrieda v Mestskej galérii výber z tvorby mladého grafika Gézu Németha zo Šiah. „Bude  mať u nás prvú väčšiu samostatnú výstavu,“ uviedla Garlatyová a naznačila, že pôjde o obrazy s intímnymi poetickými témami.

Obe výstavy v Mestskej galérii sú sprievodným podujatím rimavskosobotského kultúrneho leta Hot Art 2009, ktoré organizuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote v spolupráci so Spojenou školou.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross