No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Už tento štvrtok otvorí piaty ročník Sobotského Jazztivalu hudobná formácia Lenka Gálisová Quartet

Zdroj: FB Lenka Gálisová

RIMAVSKÁ SOBOTA - Ako prvý koncert v rámci 5. ročníka Sobotského Jazztivalu sa vo štvrtok (30. 6.) o 20:00 hod. uskutoční koncert mladej hudobnej formácie Lenka Gálisová Quartet, ktorá od svojho vzniku v roku 2020 žne jeden úspech za druhým.

Na prehliadke Nové tváre slovenského jazzu vlani získali cenu Objav roka. Na všetkých účastníkov bude čakať zaručene skvelý hudobný zážitok znásobený príjemnou atmosférou Nádvoria Čierny orol.

Článok pokračuje pod reklamou


Traja skvelí hudobníci - Juraj Janík na klavíri, Enea Bari na kontrabase a Martin Kukučka na bicích nástrojoch, formujúci jazzovú scénu v Nitre, oslovili speváčku Lenku Gálisovú a začala sa jedna úžasná spolupráca.

"Neskôr vznikol spontánny nápad založiť kvartet. Počas svojho zatiaľ krátkeho pôsobenia odohrala formácia viacero koncertov a podujatí na Slovensku. V roku 2021 sa kapela Lenka Gálisová Quartet zúčastnila 34. ročníka súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu, na ktorej sa jej podarilo získať cenu Objav roka," uviedla Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote.

Úspech zožali aj jednotliví hráči - Lenka Gálisová, ktorá získala cenu za presvedčivý vokálny výkon a Martin Kukučka získal cenu za zrelý interpretačný výkon. "V rámci prehliadky dostali možnosť zahrať si na festivale OneDayJazz Fest. O rok neskôr sa dostali do finále súťaže JazzStartUp, odkiaľ si odniesli cenu Live performance a cenu Beyerdynamic. Vďaka tejto súťaži sa zoskupeniu otvorila cesta koncertovania na popredných slovenských jazzových festivaloch (PetJazz Festival, Trnavský Jazzyk, SobotskýJazztival, Mikulášsky Jazzový Festival a Medzinárodný Jazzový Festival v Košiciach)," vysvetlila.

Sobotský Jazztival tohto roku oslávi 5. výročie veľkolepejším obsadením. Okrem mladého objavu v podobe Lenky Gálisovej a jej kapely sa v programe objaví meno barda slovenskej jazzovej scény Petra Lipu s najnovším projektom Večerný hosť, ktorý obsahuje 16 zhudobnených básní M. Rúfusa.

Článok pokračuje pod reklamou


"Zavíta k nám aj spevák a herec Milo Kráľ s kapelou, so skladbami upravenými do jazzovo-rockovej podoby, ktoré boli pôvodne použité v mnohých divadelných predstaveniach. Medzinárodnú úroveň zaručí prvá profesionálna big band kapela z Budapešti Budapest jazz orchestra. V ich krásnej poéme Dunaj odznie hudba od swingu až po súčasné formy jazzu. Zážitok z hudby posilní aj film, ktorý je paralelne premietaný. Program bude príťažlivý pre každého vnímavého diváka, ktorý vyhľadáva kvalitnú hudbu a živý kontakt s umením. Zážitok z hudby zakaždým znásobuje iný druh umenia: poézia, divadlo i film," doplnila Špitálová.

Za vstup na prvý koncert v rámci Sobotského Jazzsivalu zaplatíte 5 eur. Vstupenky si môžete zakúpiť v Turistickom informačnom centre, na webovej stránke www.kulturars.sk a priamo na mieste.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross