No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Babinci bude piate stretnutie pod turničkou, Deň obce oslávia aj v Orávke

18. augusta 2011 |  | 

V obci Babinec v Rimavskosobotskom okrese sa počas najbližších troch dní bude po piaty raz konať stretnutie pod turničkou. Ako pre Rimava.sk potvrdil starosta Jaroslav Benda, program začína už v piatok, 19. augusta večer, vystúpením divadelného súboru Daxner z Tisovca a zapálením vatry.

V sobotu sa predvedú leteckí modelári, spektakulárna divadelná spoločnosť z Rimavskej Soboty aj tanečníci z Hnúšte, podvečer sú pripravené hudobné vystúpenia. V obci zároveň slávnostne otvoria opravenú budovu niekdajšej školy. Projekt rekonštrukcie za viac ako 36 tisíc eur obci schválila Miestna akčná skupina Malohont. „V bývalej triede sme zriadili mládežnícke centrum, v učiteľskom byte bude trvalá výstava s názvom Od ľanu k plátnu,“ povedal starosta, podľa ktorého už teraz majú približne 150 exponátov, aj keď niektoré sú len zapožičané. Medzi nimi návštevníci uvidia nástroje na spracovanie ľanu či hotové výrobky.

Na stretnutie pod Turničkou starosta tento rok pozval aj nositeľov priezviska Babinec. „Rozposlali sme približne štyridsať pozvánok, nielen v rámci Slovenska, ale aj do Čiech, na Ukrajinu a dokonca aj do USA,“ povedal starosta. Ako poznamenal, práve zo Spojených štátov prišiel pred tromi rokmi do obce Martin Babinec, vtedy starosta dostal nápad pozvať na spoločné stretnutie aj iných nositeľov tohto priezviska. Podľa starostu však na obecnom úrade nemali internet, preto myšlienku zrealizovali až teraz. „Sám som zvedavý, či niekto príde,“ poznamenal Benda.
Víkendové stretnutie pod turničkou, ako domáci nazývajú zvonicu v centre obce, zavŕšia slávnostné nedeľné služby Božie.

Výročie založenia obce si pripomenú aj v Orávke

Výročie založenia obce si v sobotu pripomenú aj v južnej časti okresu, v obci Orávka. Ako Rimava.sk informoval starosta Ján Lichanec, konať sa bude pingpongový turnaj, poslanci obecného zastupiteľstva si v skupinkách zasúťažia vo varení jedál zo zemiakov. Večer sa začne zábava so Sendreiovcami z Hostišoviec.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross