No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V centre Klenovca postavili máj netradične, pre všetky dievčatá v chotári

Novou dominantou Klenovca je 26 metrov vysoký máj, centrum obce zdobí aj tento rok. Miestni folkloristi z obce dodržali zhruba 60-ročnú tradíciu. Kvôli koronavírusu pristúpili k netradičnému postupu, keďže doposiaľ máj stavali vlastnými silami. Tentokrát stavanie mája vzhľadom na situáciu zabezpečila obec technikou. "Je to symbol obce pre všetky dievčatá," uviedol šéf FS Vepor Jaroslav Zvara. Stužkami ho zdobili vo štvrtok dopoludnia a potom pomocou žeriavu osadili na námestí. Po minulé roky to ale robili za sprievodu heligonkárov, ktorí však teraz nemohli kvôli pracovným povinnostiam prísť.

Tradíciu takéhoto stavania spoločného mája zo smreku prebrali podľa Zvaru od otcov či starých otcov. "U nás sa to takto robí už roky. Trochu to preonačili a už sa to potom takto robievalo ďalej," priblížil Zvara, podľa ktorého potom z večera do rána chlapci postavili brezičky dievčatám, ktoré sa im páčili.

Máj nestavali iba dievčatám, ktoré sa previnili alebo na zábave odmietli tancovať s chlapcami. V minulosti sa ešte podľa ich starých otcov vyskytli však aj prípady, kedy dievčatám súkromne postavili brezičku hore koreňmi. Znamenalo to, že chlapec dal najavo, že už s ňou nechce mať žiadne záväzky.

Okresný rekord 31 metrov chceli prekonať dve obce naraz

V Klenovci už pred rokmi chceli prekonať okresný rekord vo výške postaveného mája. "Mali sme pripravené všetko, no tí čo okresávali koniec do zeme, tak si dali poradiť a prehovorili ich ujkovia na lavičkách, aby ten krivší meter na konci odrezali, že bude lepšie stáť," priblížil Zvara, podľa ktorého sa raz pokúsili o rekord a takto to dopadlo. Ako so smiechom a rozčarovaním nad spomienkou podotkol, spodok mája by podopreli, nič by sa nebolo stalo a rekord by prekonali, lebo smrek mal vtedy 31,5 metra. "Veľmi dlho sme po hore chodili, kým sme taký vysoký smrek našli v hore," dodal. O pokuse prekonať rekord sa vtedy podľa Jaroslava Zvaru dopočuli aj konkurenti z Rimavského Brezova a pokúsili sa máj postaviť, ale z dvoch kusov. "Lenže spadol im a dokonca aj plošinu pokazil. Rekord sme tak neprekonali ani my a ani oni," dodal s úsmevom.

Folkloristi FS Vepor stavajú máje zhruba od 90-teho roku, dovtedy ich stavali lesníci. Najprv doviezli smrek na námestie, očistili a ozdobili ho. "Lenže zistili sme, že keď ide zo stromu miazga, tak je klzký, čo robí problém pri jeho postupnom dvíhaní prekríženými podperami," poznamenal Zvara, podľa ktorého vystavený smrek má dva týždne až mesiac. Pri ručnom stavaní mája takto roky postupovali, a keďže folkloristov bolo vždy veľa, všetci priložili ruku k dielu.

Pripomeňte si reportáž TV Rimava z uplynulých rokov, ako spoločne stavali v Klenovci máj

Námestie v mesiaci máj si bez majestátneho mája s farebnými stužkami vo vrcholci podľa starostky obce Zlaty Kaštanovej ani nevedia predstaviť. Ako spomenula, tento ďeň sa do kroniky obce zapíše tým, že po prvý krát stavali mája žeriavom a nie tradične ručne, bez divákov a bez tradičnej muziky a guľášu. Šťastie vidieť technicky náročný, a pri malej nepozornosti aj nebezpečný, akt stavania mája malo tento rok vzhľadom na opatrenia pre koronavírus len pár náhodne okoloidúcich ľudí.

"Máj sa stavia aj ako symbol dobrej úrody, výmeny žezla medzi zimou a jarou a symbol prejavu žičlivosti a úcty. Aj toto boli dôvody, pre ktoré sme sa rozhodli neporušiť tradíciu a máj postaviť," uvádza Kaštanová s tým, že máj bude v centre Klenovca stáť celý mesiac tak, ako desiatky rokov predtým.

Zdroj. Rimava.sk, FOTO: Zlatica Kaštanová a Jaroslav Zvara


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross