No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Drienčanoch pripravili siedmy ročník podujatia Dedina ožíva

22. júla 2010 |  | 

Už po siedmykrát je pre návštevníkov Drienčan v sobotu, 24. júla,  pripravené podujatie zamerané na prezentáciu prírodných, kultúrnych a historických krás ale aj súčasných hodnôt a  zaujímavostí regiónu Gemera-Malohontu. Podujatie pod názvom Dedina ožíva pripomenie aj rozprávkara Pavla Dobšinského, chýbať nebudú ani dvory a kultúrny program. Rimava.sk informovala Jaroslava Jelchová z Gemersko-malohontského osvetového strediska.

O slávnostné otvorenie sa po príhovore starostky postará Kráľ Karol Drienčanský, o 10.00 hod. sa otvorí štrnásť dvorov, medzi nimi  Striežovský, U Ferka, U Tokárov, Družstevný, U susedov či U Bielej husi. Prezentovať sa budú aj obce Teplý Vrch, Veľký Blh, Dražice a Lukovištia.

“Okrem programu v jednotlivých dvoroch je pre návštevníkom pripravený aj kultúrny program pod názvom Dedina ožíva folklórom, v ktorom sa predstaví Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice, Ženská spevácka skupina Lehoťanka z Čiernej Lehoty a Kokavskí heligonkári,” informovala Jelchová. Vystúpia tiež Sendrejovci z Hostišoviec, ktorí sa postarajú aj o večernú zábavu v Kultúrnom dome.

V rámci programu je pripravené aj pásmo slova a hudby v kostole ECAV,  pásmo pod názvom Tri páračky v podaní Ženskej speváckej skupiny Lehoťanka z Čiernej Lehoty, ukážky tradičného párania spojené s ochutnávkou jedál, rozprávačky, vystúpenie sokoliarov, ukážky požiarneho zásahu v podaní dobrovoľného hasičského zboru z Drienčan.

Okrem toho si návštevníci môžu prezrieť pamätnú faru P. E. Dobšinského, výstavu prác na tému „Život a tvorba P. E. Dobšinského“, slnečné hodiny, výstavu servítok zberateľky B. Kišovej. Môžu sa zúčastniť prezentácie knihy „Dobroty z Malohontu“ spojenej s ochutnávkou jedál a do rôznych iných prezentácií jednotlivých dvorov.

Podujatie organizuje obec Drienčany, BBSK – Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a Únia Slanej a Rimavy v Rimavskej Sobote.

Zdroj: GMOS, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross