No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Drienčanoch sa budú prednášať rozprávky, v Revúcej zatancujú mladí folkloristi

18. októbra 2011 |  | | |

Obec Drienčany v okrese Rimavská Sobota bude v najbližších dňoch patriť rozprávkam a rozprávkarom z celého Slovenska. Zajtra a pozajtra (19. -20.októbra) sa totiž v obci uskutoční VIII. ročník regionálnej a VI. ročník celoslovenskej súťaže v prednese slovenskej rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Rimava.sk informovala Jaroslava Chromeková z Gemersko-malohontského osvetového strediska.

Súťaž podľa Chromekovej vznikla na počesť  významného slovenského rozprávkara Pavla Emanuela Dobšinského, ktorý v Drienčanoch pôsobil ako evanjelický farár a vo svojom voľnom čase zbieral okrem rôznych  ľudových  zvykov  a obyčají, aj ľudové rozprávky. "Zanechal nám tým veľké kultúrne bohatstvo, pretože rozprávkový svet dodnes svojou tradíciou, príbehmi zaujme nielen deti, ale aj dospelého čitateľa, pretože, čo je krajšie ako, znovu prežívať dobrodružstvá, keď dobro zvíťazí nad zlom, ktoré je aj potrestané," uviedla.

Pre účastníkov budú okrem samotnej súťaže pripravené aj sprievodné podujatia. V spolupráci s Klubom dôchodcov v Drienčanoch sa počas oboch dní bude prezentovať obec Drienčany , v priestoroch požiarnej zbrojnice Základná škola P. E. Dobšinského v Teplom Vrchu. Návštevníci budú mať možnosť navštíviť pamätnú faru, slnečné hodiny, náučný chodník, evanjelický kostol.

Zajtra o 13.00 hod sa súťažiacim a návštevníkom predstaví  Spektakulárna divadelná spoločnosť s predstavením  ESKAMOTÉRIUM - jarmočné divadlo. Vo štvrtok, 20.októbra o 13.00 hod sa účastníci môžu stretnúť a besedovať so spisovateľkami Martou Hlušíkovou a Betkou Verešpejovou, ktoré budú aj členkami odbornej poroty.

Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Matice slovenskej.
Projekt bol podporený z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky.

V Revúcej sa predstavia detské folklórne súbory z Gemera-Malohontu

V piatok, 21. októbra, sa v Revúcej uskutoční festival detských folklórnych súborov Gemera - Malohontu pod názvom Gemerská podkovička. Stretnú sa na ňom detské folklórne súbory Lieskovček a Hájik z Rimavskej Soboty, Zornička a Mladosť z Klenovca, Zrkadielko z Hnúšte, Čížiček z Tisovca, Lykovček z Revúcej a najmladší členovia Folklórneho súboru Rimavan z Rimavskej Soboty. Rimava.sk informovala Jaroslava Jelchová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross