No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Gemersko-malohontskom múzeu otvoria jedinečnú výstavu o pohrebných rituáloch

25. septembra 2009 |  | | |

„V záhrade nebeského pokoja. Pohrebné ríty v čase a priestore“, taký je názov výstavy, ktorú v utorok, 29. septembra, o 14-tej hodine otvoria v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako pre Rimava.sk uviedol jeden z komisárov výstavy Alexander Botoš, prezentované budú zbierkové predmety  múzea súvisiace s pohrebom a poslednou rozlúčkou človeka na druhý svet.
Túto ojedinelú výstavu múzeum pripravilo pri príležitosti blížiaceho sa sviatku Všetkých svätých a  Pamiatky zosnulých.

Prezentovaná bude rekonštrukcia skrinkového žiarového hrobu kyjatickej kultúry, idealizovaná rekonštrukcia stredovekej kostnice, ľudový, ako aj meštiansky smútočný odev či rekonštrukcie drevených  náhrobníkov.

Podľa Botoša výstava poskytne návštevníkovi prierez jednotlivými časovými etapami a spôsobmi pochovávania od neskorého eneolitu (okolo roku 2 600 – 2 200 pred Kr.), cez mladšiu a neskorú dobu bronzovú, obdobie stredoveku a novoveku, pričom chronologicky ústi do 20. storočia.

„Ponúkne širokospektrálny a komplexný pohľad na danú problematiku, nakoľko sa  zaoberá formami pochovávania, ako aj etnickými a sociálnymi rozdielmi, prostredníctvom  archeologických, historických, etnografických, ako aj umenovedných zbierkových predmetov múzea,“ priblížil Botoš a dodal, že výstava tohto druhu sa v GMM ešte nekonala.

Okrem Alexandra Botoša sú komisármi výstavy aj Ľudmila Pulišová, Eva Ádámová a Angelika Matúšková.

Výstavu si návštevníci Gemersko-malohontského múzea môžu pozrieť do konca novembra.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross