No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V GMM predstavia dvojjazyčný katalóg exotickej a vzácnej zbierky

7. marca 2023 | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – V priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) sa 9. marca (štvrtok) o 16.00 hod. uskutoční prezentácia katalógu „Od Ameriky po Japonsko. Slávni cestovatelia, exotické zbierky“.

Katalóg vydalo GMM v roku 2022 z verejných zdrojov KULTMINOR – Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Dvojjazyčný slovensko-maďarský katalóg verejnosti predstaví autorka – Éva Kerényi, historička GMM.

Článok pokračuje pod reklamou


V zbierkach GMM sa aj vďaka založeniu múzea v roku 1882 nachádza súbor 465 zbierkových predmetov pochádzajúci z mimoeurópskych, tzv. exotických oblastí. Cestovatelia, zberatelia a múzejníci generácií druhej polovice 19. storočia a prelomu 19. a 20. storočia, sa podľa trendov danej doby zamerali nielen na zbieranie predmetov nájdených a typických pre Gemer-Malohont, Uhorsko, alebo neskôr Československo, ale aj na dokumentáciu zaujímavých predmetov, ktoré sa dostali do regiónu predovšetkým z dôvodu ich vzácnosti a exotickosti.

"Tento katalóg sa zameriava na prezentáciu 36 rôznych exotických zbierkových predmetov zo zbierok Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktoré pochádzajú z obdobia rokov 1850 až 1950. Tieto vzácne a cenné zbierky pokrývajú široké spektrum územia od Severnej a Južnej Ameriky, cez Afriku, Áziu až po Oceániu. Aj keď nepoznáme mená darcov všetkých zbierkových predmetov a identita väčšiny z nich je neznáma, mnohé predmety odhaľujú cestovateľské zvyky a kozmopolitný pohľad gemersko-malohontskej aristokracie a mešťanov 19. a 20. storočia," povedala Éva Kerényi.

Ďalej vysvetlila, že gróf Emanuel Andráši (Andrássy Manó) svojimi cestami do ďalekého východu reprezentuje cestovateľa, pre ktorého je charakteristický dobrodružný životný štýl šľachtica. Veľkostatkár István Süteő Munkácsi, ako právnik a statkár, reprezentuje túžbu po turistike a cestovaní, ktoré boli v móde na prelome 19. a 20. storočia. Herečka Margita Maróthy-Gömöry stelesňuje únik do mystickej východnej náboženskej filozofie a chemického inžiniera Gedeona Tihaméra charakterizujú cesty za vedeckým výskumom a objavmi.

Súčasťou prezentácie bude aj predaj katalógu, ktorého cena je 4 eurá. Podujatie sa uskutoční v slovenskom a maďarskom jazyku.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross