No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V GMM výstava z najnovších archeologických objavov

22. mája 2008 |  | 

Kúsky keramiky, ale aj časť vzácneho bronzového pokladu, predstavuje výstava najnovších archeologických objavov z okolia obcí Figa a Stránska, ktorú dnes sprístupnili v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote.

Archeologický výskum sa v danej lokalite realizoval v rokoch 2006 až 2007. Bol podmienený výstavbou rýchlostnej cesty R2. Podarilo sa tam odkryť sídlisko pilinskej kultúry z doby bronzovej a časť zaniknutej stredovekej dediny Dolná Figa, so zvyškami stredovekého opevneného hrádku zemianskej rodiny csathó, zo 16. - 17. storočia.

Podľa archeológov medzi objavmi pri Fige bol zaujímavý najmä pozostatok kamenného opevnenia zemepána, ktoré slúžilo pravdepodobne ako ochrana pred Turkami.

Pri obci Stránska archeológovia objavili pozostatky starej osady z doby bronzovej, z obdobia pilínskej kultúry, starej viac asi 3300 rokov. Išlo o kúsky keramiky, doklady o tkáčskej výrobe a výrobe kovov.

Vzácny bol najmä bronzový poklad, zložený zo šperkov, nožov a dýky ale aj zlatej ozdoby. Unikátom bol aj nález kostry muža a ženy v spoločnom hrobe.

Podľa archeológov takého osídlenie sa ešte v tomto regióne nenašlo. O všetkých objavoch dnes v múzeu, pred otvorením výstavy informovali verejnosť vedúci výskumov, Eva Fottová a Róbert Malček.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross