No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Hnúšti po 26 rokoch obnovia oslavy baníckych dní

17. augusta 2022 | | |  | 

HNÚŠŤA - Mesto pokračuje vo svojich kultúrnych podujatiach a tentokrát sa rozhodlo vrátiť do minulosti. Po 26 rokoch obnovia oslavy baníckych dní. Avizujú, že budú trochu iné, no základ ostane taký istý.

Mesto v minulosti počas týchto dní ožilo a bunkrom sa šírila okrem vône párkov a guľášu veselá zábava. Historické podujatie sa do ulíc Hnúšte vráti už druhý septembrový víkend (9. a 10. 9.).

Článok pokračuje pod reklamou


Ako uvádza samospráva na svojom oficiálnom webe, piatkové poobedie odštartujú súťažou vo varení, ktorú nazvali V kuchyni hnúšťanského baníka. "Baníkom ich manželky pripravovali väčšinou jedlá zo zemiakov, či žabie stehienka, preto výber necháme na jednotlivých družstvách. Za kultúrnym domom môžete navariť guláš, kapustnicu, držky, zabíjačkové dobroty či halušky alebo sladké šúľance či slivkové gule. Vytvorte aj vy svoje družstvo a prekvapte porotu," pozýva mesto.

Na 16-tu hodinu bude v bábkovej sále Domu kultúry pripravená beseda s pánom Laššákom, ktorý spoločne so spoluautormi vydal knihu Mútnik. "Túto nám predstavia a budete mať možnosť si ju priamo na mieste aj kúpiť, prípadne dať podpísať. O 17-tej slávnostne otvoríme banícke dni v sprievode dychovej hudby mesta Hnúšťa a speváckych skupín Skaliny a Húžva."

O hodinu neskôr sa môžete pristaviť na tanečno-divadelnom predstavení o verbovaní baníkov s názvom (na)Zdar Boh! v prevedení FS Krtíšan. "Od 20-tej sa na vás tešíme s hudobnou skupinou Dezén v prístavbe Domu kultúry, kde budeme tancovať a zabávať sa, kým budeme vládať. Ak chcete mať zaručené miesto na sedenie, lístky si kúpte v predpredaji v MsKS," avizuje samospráva.

A napokon sa v sobotu s programom presunú z priestorov Domu kultúry priamo na Mútnik, kde sa slávnostne otvorí Banské múzeum, kde budú možné krátke vstupy do podzemia. A o 14-tej hodine sa uskutoční tradičný banícky futbalový zápas na štadióne v Hnúšti.

Článok pokračuje pod reklamou


Súčasťou podujatia bude remeselný jarmok a deti potešia atrakcie v podobe skákacieho hradu, aj cukrová vata, maľovanie na tvár a tvorivé dielne.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross