No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V máji múzeum vystaví zbierku miniatúrnych portrétov uhorských šľachticov

29. apríla 2010 |  | 

Predmetom mesiaca máj v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote je 12 miniatúrnych portrétov uhorských šľachticov z konca 17. storočia. Rimava.sk informoval Dalibor Ďuriš, zástupca riaditeľky múzea. Ako uviedol, ide o sériu dvanástich olejomalieb na plátne s rozmermi 18 x 15 cm.

Ojedinelý žáner miniatúry sa  začal v Uhorsku objavovať v 16. a 17. storočí. „Pozostatky tohto žánru dnes nachádzame len v niekoľkých múzeách na Slovensku a v Maďarsku. Ako predlohy k maľovaným portrétom slúžili najmä medirytiny.  Zbierka, nachádzajúca sa v Gemersko-malohontskom múzeu, je spomedzi  všetkých známych zbierok najmenšia,“ vysvetlil Ďuriš a dodal, že obsahuje 12 komorných portrétov osobností uhorskej šľachty. Ide o zobrazenia Paula Telékyhoň, Františka Sigrayho, N. Pazmanyho, Štefana Bočkaya, Štefana Esterházyho, Georgia Ilesházyho, Sigismunda Lonayho, Petra Perényiho, Jána Draškoviča, Andreasa Izdenczyho, Andreasa Hallera a Mikuláša Toldiho.

„Portréty sú vkomponované do oválu, v ktorom je kurzívou vpísaná latinská legenda, obsahujúca meno a tituly zobrazenej osoby. Nápis je doplnený letopočtom a rodovým heslo. Ako predloha týchto portrétov pravdepodobne slúžili medirytiny nemeckého grafika Eliasa Widemana,“ priblížil Ďuriš.
Súbor, ktorý múzeum predstavuje ako predmet mesiaca, sa sem dostal v roku 1887 darom Arpáda Szentiványiho. Od reštaurovania v rokoch 2008- 2009 miniatúry neboli prezentované verejnosti a preto sa s nimi návštevníci Gemersko-malohontského múzea môžu oboznámiť počas mesiaca máj.

Zdroj: Dalibor Ďuriš, Gemersko-malohontské múzeum


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross