No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Meste kultúry 2022 nás aj v tomto týždni čaká niekoľko zaujímavých podujatí

6. októbra 2022 | | | |  | 

REVÚCA - Na začiatku októbra sa v Revúcej stretlo hneď niekoľko podujatí, ktoré majú veľmi rôznorodé tematické a žánrové zameranie.

"Multimediálny dizajnér Ján Šicko prinesie svoj veľkoplošný mapping Cyklonaut inšpirovaný cestovaním na mesiac na hlavnú budovu Litterry, združenie Post Bellum spúšťa v Revúcej svoj 4-mesačný mimoškolský program ´Príbehy našich susedov´ na mapovanie pamätníkov udalostí 20. storočia. Zahájime divadelný festival Slovenské kortyny predstavením Kontrabas s Martinom Hubom v hlavnej úlohe, pôjdeme opäť na jesenná poznávaciu vychádzku na Muránsku planinu v rámci Jesenného Forest Walk, spustíme Školu fotografovania so zameraním na eventovú fotografiu, opäť zorganizujeme v poradí už tretí Blší trh a privítame študentov architektúry Vertikálneho ateliéru Polakovič/Bátor Fakulty architektúry, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorí sa pozrú na verejný priestor v Revúcej a navrhnú jeho zmeny ako autorské ´Architektonické intervencie´," informoval Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022.

Prinášame vám prehľad podujatí organizovaných v Meste kultúry 2022 od štvrtku (6. 10.) do pondelka (10. 10.).

Článok pokračuje pod reklamou


Ešte podrobnejšie informácie vrátane presných časových harmonogramov podujatí môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

PRÍBEHY NAŠICH SUSEDOV

Čas a miesto: 6. 10. 2022 - 31. 01. 2023, Základná škola Hviezdoslavova v Revúcej

Na Základnej škole Hviezdoslavova v Revúcej spustíme 6. októbra úvodnými prednáškami mimoškolský program partnerského združenia Post Bellum pre žiakov a žiačky základných škôl, v ktorom sa z nich stávajú umelci a umelkyne, dokumentaristi a dokumentaristky príbehov 20. storočia. Výsledky práce žiakov budú verejnosť, rodina, priatelia a aj samotní pamätníci môcť vidieť na záverečnej slávnostnej prezentácii začiatkom budúceho roka.

Združenie Post Bellum vyhľadáva a dokumentuje spomienky pamätníkov kľúčových momentov 20. storočia. Zaznamenáva príbehy a snaží sa ich podávať ďalej. V združení totiž veria, že konkrétne ľudské osudy sú tou najlepšou cestou k poznaniu vlastnej minulosti.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


BLŠÍ TRH V TRŽNICI III

Čas a miesto: 6. 10. 2022, 15:00 - 18:00, Tržnica Revúca

V poradí tretia komunitná akcia, na ktorej môžu Revúčania nepotrebné veci (knihy, dekoračné a úžitkové predmety z domácnosti, oblečenie a pod.) alebo veci vyrobené doma, kúpiť alebo predať za symbolickú cenu, vymeniť alebo darovať a prispieť tak k udržateľnosti života na našej planéte. Akcia sa vďaka mestu kultúry stala veľmi obľúbenou medzi Revúčanmi a registrovaných je až 11 predajcov.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


KONTRABAS

Čas a miesto: 7. 10. 2022, 19:00 - 20:30, Mestský dom kultúry v Revúcej

Príbeh kontrabasistu, ktorý nikdy nebude udávať tón v orchestri. Ako väčšina z nás… 
Divadelná hra autora Patricka Süskinda od Štúdia L+S v hlavnej úlohe s Martinom Hubom, pri ktorej pán herec strávil dvadsaťštyri rokov. Po desaťročnej pauze sa v tomto roku vracia silnejší ako kedykoľvek predtým. Predstavenie je uvádzacím predstavením divadelného festivalu Slovenské kortyny.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


JESENNÝ FOREST WALK

Čas a miesto: 8. 10. 2022, 9:00 - 17:00, Muránska planina

Spoločne s Asociáciou prírodného turizmu prinášame v poradí druhé edukatívne putovanie Martinovou dolinou, tentokrát jeho jesennú verziu. Martinova dolina je jednou z najkrajších a najdivokejších dolín Muránskej planiny. Putovanie povedie skúsený lektor a ochranár Jerguš Tesák, ktorý na vychádzke vysvetlí ako sa na jeseň správa les a jeho obyvatelia. Putovanie je vhodné pre všetky vekové kategórie.

Podujatie si vyžaduje rezerváciu vopred cez formulár na tejto webovej stránke.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


ŠKOLA FOTOGRAFIE

Čas a miesto: 8. 10. - 9. 10. 2022, Mestský dom kultúry v Revúcej

Prvý workshop zo série Školy fotografie je zameraný na eventovú fotografiu. Účastníci budú v sobotu 8.10. od 13:00 hodiny s lektorom Petrom Uhrinom fotiť dve podujatia: tradičnú Hubertovu jazdu po meste Revúca a moderné podujatie Cyklonaut - veľkoplošnú projekciu na fasádu bývalej budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej. Peter následne v nedeľu dopoludnia poskytne cenné rady k postprodukcii. 

Podujatie si vyžaduje rezerváciu vopred cez formulár na tejto webovej stránke.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


Článok pokračuje pod reklamou


CYKLONAUT

Čas a miesto: 8. 10. 2022, 18:30 - 22:00, Litterra

Veľkopološná projekcia (mapping) multimediálneho diela Cyklonaut bude doplnená o diskusiu o smerovaní centra Litterra, ktoré vzniká v bývalej budove Prvého slovenského literárneho gymnázia.

Dielo spracoval multimediálny dizajnér a pedagóg VŠVU Ján Šicko, bude nezabudnuteľnou formou projektované na fasádu budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia – budúceho sídla Litterry. Projekcia bude doplnená o interaktívny prvok, ktorý z návštevníkov urobí cestovateľov na Mesiac. 

V diskusii s riaditeľom Litterry Jozefom Balužinským a architektom Jozefom Bátorom, autorom víťazného návrhu rekonštrukcie tejto budovy, sa návštevníci dozvedia v akom stave je proces rekonštrukcie a prezradia aj niečo zo zákulisia. Hudobnú kulisu k diskusii poskytne muzikantské zoskupenie S hudbou vesmírnou.

Ján Šicko sa venuje výskumu a tvorbe vo sfére vizuálnej komunikácie a nových médií. Okrem profesionálnej práce v oblasti grafického dizajnu a nových médií vedie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave MediaLab* – laboratórium zamerané na skúmanie hraničných polôh grafického dizajnu.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


ARCHITEKTONICKÉ INTERVENCIE

Čas a miesto: 10. 10. 2022, 15:00 - 16:00, komunitná obývačka mesta kultúry

Študenti architektúry z Vertikálneho ateliéru Polakovič/Bátor Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, na trojdňových terénnych cvičeniach v Revúcej odhalia miesta, často zabudnuté, okolo ktorých ľudia dennodenne chodia, no ich potenciál nevidia. Aj keď pôjde rozsahom o malú zmenu vo verejných priestoroch, na málo alebo vôbec nevyužívaných miestach, pre mesto Revúca to prinesie návrhy na zatraktívnenie, skrášlenie, sfunkčnenie nových priestorov a ich možné otvorenie verejnosti. 

Revúčania sa budú môcť so študentmi architektúry osobne stretnúť na verejnej diskusii v pondelok 10. 10. o 15:00 hodine. Finálne návrhy budú verejnosti prezentované v januári 2023.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.


ĎALŠIE AKTUÁLNE PREBIEHAJÚCE VÝSTAVY A INŠTALÁCIE -  výstavy sú otvorené každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00:

  • Slniečkový krasohľad. Výstava ilustrácií z detského umeleckého mesačníka Slniečko, pri príležitosti jeho 95. výročia. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej - výstavná sála. Trvanie: do 30. 11. 2022
  • Cestami rozprávok. Výstava replík najkrajších ilustrácií detských kníh od svetových tvorcov, ktoré boli v priereze rokov 1967 – 2021 ocenené hlavnými cenami GRAND PRIX BIB na medzinárodnom Bienále ilustrácií Bratislava. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej. Trvanie: do 30. 11. 2022.   

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross