No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Meste kultúry 2022 pripravujú Vianočný blšák, čítanie rozprávok, dobrodružno-poznávaciu vychádzku na Muránsku planinu i hodnotenie komiksov

14. decembra 2022 | | |  | 

REVÚCA – V posledných dňoch pred krátkym vianočným stíšením ožíva Mesto kultúry Revúca 2022 a okolitý región Gemer nádielkou podujatí najrozličnejšieho zamerania.

V piatok 16. decembra žiakov Základnej školy v Muránskej Dlhej Lúke vtiahne do sveta tých najkrajších rómskych i nerómskych rozprávok pedagóg, dramaturg, hudobník, divadelník a milovník kníh Roman Sorger na podujatí Čítanie rozprávok bez bariér a popoludní sa v revúckej mestskej tržnici uskutoční aj Vianočný blšák – štvrté pokračovanie obľúbeného blšieho trhu, tentoraz s vianočnou tematikou.

Článok pokračuje pod reklamou


V sobotu 17. decembra môžu všetci milovníci prírody zavítať na Zimný forest walk – poznávaciu vychádzku do Národného parku Muránskej planiny v sprievode ochranára a folkloristu Jerguša Tesáka, spojenú s prehliadkou chovu tradičného plemena koní, norika muránskeho. A budúci pondelok 19. decembra v Revúcej zasadne odborná porota komiksovej súťaže Stretnutia po rokoch Daxnera a Francisciho, aby vybrala tie najkrajšie spomedzi 20 doručených prác, ktoré budú ocenené v polovici januára 2023.

Ďalšie podujatia v Meste kultúry 2022 naplánované na tento týždeň:

ČÍTANIE ROZPRÁVOK BEZ BARIÉR V MURÁNSKEJ DLHEJ LÚKE

Čas a miesto: 16. decembra 2022, 10:00 – 13:00 hod., Základná škola Muránska Dlhá Lúka

Už tento piatok sa na Základnej škole v Muránskej Dlhej Lúke uskutoční pokračovanie podujatia s rozprávkovou tematikou. Medzi žiakov príde tvorca detských televíznych programov, scenárista, dramaturg, pedagóg, divadelník a milovník kníh v jednej osobe – Roman Sorger.

"Svoju lásku k rozprávkovým príbehom sa pokúsi odovzdať ďalej, a tak vzbudiť záujem detí o čítanie. Spolu so žiakmi si budú čítať z kníh Mačacia krajina od Stanislava Rakúsa, a Rómske rozprávky – Melo a smrť od Eleny Lackovej. Okrem toho si spolu zahrajú príbeh na hudobných nástrojoch a pozhovárajú sa o rozprávkových hrdinoch," avizuje Martin Pižem za tím Mesta kultúry 2022. Žiaci zažijú kopec zábavy, a tiež sa mnoho nového naučia. Výberom rómskych i nerómskych rozprávok podujatie prispieva k inklúzii znevýhodnených rómskych detí a ich zbližovaniu s deťmi z majoritného prostredia.

Zdroj fotografie: archív Roman Sorger

VIANOČNÝ BLŠÁK

Čas a miesto: 16. decembra 2022, 15:00 – 18:00 hod., Mestská tržnica v Revúcej

Milé stretnutia s priateľmi, susedmi a známymi, pravá vianočná atmosféra a množstvo originálnych darčekov pod stromček – to všetko čaká už tento piatok popoludní návštevníkov špeciálneho predvianočného blšieho trhu. Ide už o štvrté pokračovanie obľúbených komunitných blších trhov pod organizačnou hlavičkou Mesta kultúry Revúca.

Vyzývame všetkých, ktorým sa doma hromadia zaujímavé a zachovalé, no nepotrebné veci, ktoré by mohli niekoho iného potešiť, aby ich priniesli na blší trh predať, darovať alebo vymeniť za niečo, čo by sa zas zišlo im. Nákupom, predajom či výmenou použitých vecí na blšom trhu účastníci pomáhajú prírode a dávajú druhú šancu na opätovné využitie hodnotným predmetom, ktoré by inak predčasne skončili na smetisku. Blší trh sa bude tentoraz niesť v špeciálnom predvianočnom duchu. So svojimi výrobkami naň zavítajú aj šikovní miestni remeselníci so svojimi vlastnoručne vyrábanými dielami, ktoré sú priam stvorené byť darčekom pod vianočný stromček.

"Predajné/výmenné miesto na Vianočnom blšáku si je možné do 15. decembra bezplatne rezervovať na webovej stránke Prepni na Revúcu, v časti „Pridaj sa“. Na trhu, samozrejme, radi privítame aj návštevníkov a nakupujúcich bez vlastného predajného miesta," dodáva Pižem.

Foto ilustračná.

ZIMNÝ FOREST WALK

Čas a miesto: 17. decembra 2022, 09:00 – 16:00 hod., Národný park Muránska planina

Najmladší slovenský národný park Muránska planina ukrýva množstvo prírodných krás aj v zimnom období. "Najbližšiu sobotu 17. decembra sme preto pripravili už tretiu dobrodružno-poznávaciu vychádzku na Muránsku planinu, tentoraz v sprievode skúseného ochranára, hudobníka a folkloristu Jerguša Tesáka. Jerguš sa výskumne venuje veľkým karpatským šelmám, ako je medveď, rys a vlk a zanietene o nich rozpráva. Účastníkov vychádzky zasvätí do zákonitostí prírody národného parku v zimnom období," vysvetľuje Pižem.

Článok pokračuje pod reklamou


Budete spoznávať zvuky a pobytové znaky divokých zvierat. Dozviete sa, ako žijú počas zimy a aké sú ich stratégie pre prežitie tohto obdobia. V rámci vychádzky si priamo v srdci Muránskej planiny, na Veľkej lúke, pozriete chov miestneho tradičného plemena koní – norika muránskeho. Podrobnú trasu výletu a bližšie pokyny môžu záujemcovia nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu, v časti „Program“. Doprava z Revúcej na začiatok výletu a po výlete späť je zabezpečená autobusom. Účastnícky poplatok za výlet je 5€/osoba.

Ilustračné foto: archív Jerguš Tesák

STRETNUTIE PO ROKOCH (DAXNERA A FRANCISCIHO) – zasadnutie poroty súťaže

Čas a miesto: 19. decembra, 13:00 – 15:00 hod., Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej

"Od 31. mája do 10. novembra 2022 sme pod hlavičkou Mesta kultúry Revúca pre amatérskych i profesionálnych tvorcov komiksov pripravili súťaž s témou skutočných či fiktívnych stretnutí osobností štúrovskej generácie, rodákov z Gemera, Štefana Marka Daxnera a Janka Francisciho, pri príležitosti 200 výročia ich narodenia. Do uzávierky súťaže k nám dorazilo až 20 veľmi zaujímavých prác."

Najbližší pondelok 19. decembra na Gymnáziu Martina Kukučína v Revúcej zasadne 5-členná porota pod vedením úspešného tvorcu komiksov Daniela Majlinga, aby vybrala tie najkrajšie spomedzi nich. Výsledky súťaže oznámime a víťazné diela slávnostne ocenia v priebehu januára 2023. Viac informácií o súťaži, ako aj o osobnostiach Daxnera a Francisciho, sa môžete dočítať na webe Prepni na Revúcu.

Ilustračný obrázok.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross