No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: V Mestskej galérii otvorili výstavu Rimavskosoboťana Ivana Slovenčáka Džukel čávo

4. mája 2011 |  | | |

Maľby a kresby z autorstva Rimavskosoboťana Ivana Slovenčáka boli dnes odprezentované v Mestskej galérii na Hlavnom námestí. Ako pre Rimava.sk uviedla kurátorka výstavy Gabriela Garlátyová, ide o prvú samostatnú výstavu malieb a kresieb Ivana Slovenčáka.

"Džukel čávo pomenúva výstavu, lebo je to ten, ktorý všetko vie, pozná, má to na háku a inde. Byrokratov a iné podobne inšpiratívne a mocné osobnosti zobrazuje ako muchy v komiksových karikatúrach, groteskách, ale aj v realisticky popisných scénach zo života napríklad z prasacej farmy v Dánsku, kde brigádoval a tiež ako alegorické zobrazenia dokonalej a elegantnej spoločnosti: Plastic people (igráčikovia), Loptoš," informovala kurátorka výstavy. Ako doplnila, o veľké témy ako láska a násilie ide v sérii Srdcia a tanky. "Sú nakreslené rukou grafomanského kresliara a kreované barbarským humorom, a takou je aj výstava enfant terrible Ivana S. v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote," dodáva Garlátyová.

Ivan Slovenčák (1980) narodený v Rimavskej Sobote tu absolvoval Ľudovú školu umenia (ZUŠ). Teraz žije v Banskej Štiavnici, kde aj legálne pedagogicky pôsobí na svojich žiakov na Strednej priemyselnej škole Samuela Stankovianského, v roku 2008 premenovanej na SPŠ Samuela Mikovíniho, ktorú v roku 1999 úspešne absolvoval ( konzervátorské a reštaurátorské práce so zameraním na papier, staré tlače a knižné väzby ). Tu aj tvorí a zachytáva prvotné reflexie na svoju tvorbu, škoda len, že si nepamätá ľudí, ktorí ho oceňujú. Ivan S. (monogram I. S.) študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde na to šťastie mal tolerantných učiteľov (prof. F. Hodonský a prof. S. Balko), čo malo výrazný vplyv na jeho jedinečne uvoľnený umelecký štýl tzv. antistyle. V roku 2010 bol na plodnom rezidenčnom pobyte v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote, kde vytvoril niekoľko zásadných umeleckých diel, z ktorých ani jedno nie je vystavené na výstave, pretože sú buď nedokončené alebo sa stratili. V MG RS nevystavuje prvýkrát: v roku 2006 na výstave Umenie miesta, ktorá mapovala umenie Rimavskej Soboty a okolia a v roku 2007 na výstave Invisible spolu s M. Ceglédym (absolventi AU BB).

Zdroj: Rimava.sk, Gabriela Garlátyová


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross