No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Mestskej galérii sa začali tvorivé dielne pre deti

14. júla 2010 |  | 

V Mestskej galérii v Rimavskej Sobote zoznamovacími aktivitami otvorili tematické tvorivé dielne. Dnešného úvodného stretnutia, ktorého motívom je Alica v krajine zázrakov, sa zúčastnilo okolo 30 detí.

„Na začiatku sme sa spoznali, napísali mená a nakreslili táborovú vlajku. Deti si podľa rozprávkovej postavy Klobučníka vytvoria svoje vlastné rozprávkové klobúky a čiapky,“ povedala pre Rimava.sk lektorka tvorivých dielni Eva Talianová. Ako dodala, neskôr si deti vyrobia vlastné šperky z fimo hmoty a poháriky, ktoré poslúžia ako lampáše. „Červená i Biela kráľovná majú veľmi rady šperky a my si ich vytvoríme, rovnako aj lampášiky, pretože keď Alica spadla do rozprávkovej krajiny, tak tam bola tma,“ vysvetlila lektorka. Dnešný program doplní aj premietanie známej rozprávky.

Tvorivé dielne budú pokračovať aj v piatok, 16. júla. Tento deň sa bude celý niesť v znamení fialovej farby. Aktivity i občerstvenie, dokonca aj pokusy a tričká, všetko bude fialové. V pondelok, 19. júla, sa deti vydajú po stopách tajomstiev i pamätihodností Rimavskej Soboty. Posledná tvorivá dielňa pre deti prebehne v stredu, 21. júla. „Budeme cestovať okolo sveta, zahráme si rôzne japonské hry, vytvoríme si španielsky vejár, nepálske mandaly i švajčiarské fondue. Spoznáme i slovenský šmirkas a naše tradície,“ doplnila lektorka Talianová. Ako dodala, deťom sa program veľmi páči a všetci sú spokojní.

V galérii sú vystavené maľby Juraja Puchovského

Na začiatku júla mestská galéria sprístupnila autorskú výstavu Juraja Puchovského pod názvom Kunsthaus, ktorá predstavuje výber z jeho maliarskej tvorby od roku 2008. Výstava potrvá do konca augusta, jej kurátorkou je Gabriela Garlatyová.

Ako sa pre Rimava.sk vyjadrila , názov výstavy Kunsthaus vychádza z názvu diela maliara a je metaforou jeho maliarskych úvah. „Témami Puchovského pitoreskných a znepokojivých vízií sú dom umenia, múzeum i ateliér maliara. Sú to miesta zrodu, ale i smrti umenia, miesto, ktoré pripomína temný blázinec,“ vysvetlila kurátorka.

Juraj Puchovský  sa narodil 17. augusta 1978. Vyštudoval Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, Katedra voľnej grafiky, Ateliér voľnej tvorby a knižnej ilustrácie, prof. Dušan Kállay.

Zdroj Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross