No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V mestskej galérii výstava diel významného maďarského autora

11. marca 2009 |  | 

Mestská galéria v Rimavskej Sobote minulotýždňovou vernisážou zahájila výstavu diel maďarského autora Istvána Birkása. Ako pre Rimava.sk uviedla kurátorka galérie Gabriela Garlátyová, István Birkás je silnou maliarskou a sochárskou osobnosťou súčasného maďarského umenia. Jeho diela sa do rimavskosobotskej galérie dostali cez zastúpenie prestížnej Körmendi galérie v Budapešti, ktorá je vlastníkom celej kolekcie.

„Je to zaujímavý model, ktorý na Slovensku ešte stále nemáme, aby nám nejaká galéria ponúkla  zbierku súčasného umelca,“ skonštatovala Garlátyová. Podľa nej je Maďarsko v tom, ako si cení a rešpektuje umelca, európske.

Vo výstavných priestoroch rimavskosobotskej galérie sa nachádza 44 Birkásových diel.
„Jeho obrazy, ktoré už nie sú maľbou ani reliéfom, ale ide o tzv. asambláž, sú zložené z určitých materiálov – či už sú to omietky, rôzne predmety, staré nábytky, ich detaily a časti,“ priblížila diela maďarského autora Garlátyová. „Prvkami vytiahnutými z minulého sveta autor vlastne skladá mozaiku pre súčasnosť, je to mapovanie alebo zaznamenávanie pamäte cez jeho prácu,“ uviedla.

Podľa jej slov autor zozbieral viacero prvkov a následne ich vsadil do štrukturálnych minimalistických asambláží. „Napriek tomu, že sú farebne úsporné, majú silné vyžarovanie odkazu,“ doplnila vedúca galérie.

„Jeho práca je mimoriadne kvalitná, pretože sa vôbec nezaoberal tým, či bude trendový, populárny alebo predávaný. Je vidieť, že jeho diela sú tvorené zvnútra, skladá detaily s cieľom vnútorného vyjadrenia, nie pre kšeft,“ zhodnotila Garlátyová.

Ako podotkla, výstava potrvá do 13. apríla. Po nej by mala nasledovať výstava v kurátorstve profesora Ľudovíta Hološku s názvom Pravidlá a výnimky. „Ideme po koreňoch umenia,  nielen po nejakých súčasných trendoch. Budú to sice diela mladých maliarov ale cez videnie profesora,“ naznačila Garlátyová.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross