No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V mestskej galérii vystavujú súčasní rimavskosobotskí architekti

14. decembra 2010 |  | | |

Výber z tvorby piatich mladých architektov, Erika Klauberta, Michala Kolára, Jána Váradyho, Jany Fazekašovej a Kristiana Szabóa, ktorí pochádzajú z Rimavskej Soboty, si môžu pozrieť návštevníci Mestskej galérie v Rimavskej Sobote. Výstava trvá od novembra do februára, jej vernisáž je naplánovaná na pondelok, 20. decembra o 16.00 hod.

„Niektorí z týchto architektov pôsobia v zahraničí (Fazekašová, Kolár), v iných mestách na Slovensku (Szabó) a len niektorí z nich tvoria priamo v Rimavskej Sobote pre mesto, či jeho okolie (Klaubert),“ uviedla kurátorka výstavy Zuzana Labudová. Ako doplnila, charakter tvorby je u každého z nich iný, postupne formujú svoj individuálny architektonický rukopis a orientáciu či príslušnosť ku niektorým prúdom súčasnej architektúry.

„Doba, získané vzdelanie a orientácia v aktuálnych trendoch umožňuje architektom, aby sa uplatnili aj v zahraničí, kde získavajú skúsenosti spoluprácou aj na veľkých projektoch. Tvorba mladých architektov pochádzajúcich z Rimavskej Soboty má charakter až generačného nástupu,“ konštatovala kurátorka výstavy.

Z predstavených architektov má najviac realizovaných stavieb v meste (prípadne ešte nepostavených vo fáze stavebného povolenia) Erik Klaubert. Uviedol sa výrazným dielom na Hlavnom námestí, svojou diplomovou prácou, kde kontrastným spôsobom – pootočenou presklenou kubickou hmotou, doplnil pôdorys kamennej stavby radnice. Pôvodný návrh v súčasnosti definuje  masívnejšia podnož, sekundárne doplnky prekrytia terasy a veľké reklamné panely, ktoré narúšajú pôvodný architektov koncept.

Michal Kolár a Ján Várady sú spolupracujúci architekti, výsledkom ich spoločnej činnosti bol napr. návrh na rekonštrukciu Čierneho orla do F. Mikša. Doterajšej architektonickej tvorbe Jany Fazekašovej je blízka téma vzťahu pobrežia a vody. Komplexnosť uvažovania o architektúre a urbanizme dokladá rozsiahly súbor prezentovaných prác Kristiana Szabóa. Aj keď sa jeho tvorba zatiaľ v Rimavskej Sobote neuplatnila, jeho úzky a pozorný vzťah k nej dokladá veľký plastický model historického mesta na prelome 18. a 19. storočia.

Výstava vznikla s podporou Ministerstva kultúry SR.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross