No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V múzeu bude výstava úžitkového dizajnu a šperku Annamárie Mikulíkovej

8. apríla 2010 |  | | |

V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM)v Rimavskej Sobote bude v najbližších dňoch ukážky  úžitkového dizajnu a šperkov vystavovať mladá autorka Annamária Mikulíková.  Vernisáž výstavy  Retro_design  sa uskutoční v pondelok, 12. apríla o 14-tej hodine.

Ako Rimava.sk informovala historička umenia Angelika Matušková z GMM, Retro_design je prvou samostatnou výstavou autorky. Jej súčasná inštalácia v priestoroch múzea v Rimavskej Sobote je poslednou v poradí, po jej prezentáciách v galériách a múzeách na Slovensku.

Výstava je koncipovaná do dvoch častí. Prvá časť je retrospektívnym pohľadom na autorkine študijné roky na VŠVU v Bratislave, ktoré sú zamerané na priemyselný a úžitkový dizajn. Druhá časť výstavy je venovaná netradičnému šperku, ktorému sa autorka v najbližšej dobe plánuje venovať vo väčšej miere. Ide o veľmi svieži prístup k (v súčasnosti veľmi aktuálnej) problematike autorského šperku. Šperk v podaní autorky reaguje na retro podnety, dotýka sa citlivých otázok dnešného sveta, zároveň je ale veľmi konkrétnym vyjadrením autorkinho zmyslu pre detail. Neprehliadnuteľná je prítomnosť tendencie, ktorá sa objavuje v umení 2. pol. 20. stor., a síce pojmu citácia v umení. Nachádzame tu prvky použité z diel, či už starších alebo mladších autorov akými boli Sandro Botticcelli alebo Roy Lichtenstejn.  Aj tu je nepochybne čitateľný koncept a prvok zámerného vtipu, ktorý celú výstavu obohacuje a oživuje. Výstava RETRO_DESIGN v priestoroch Gemersko- malohontského múzea potrvá do 7.mája 2010.

Zdroj: GMM


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross