No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V múzeu vo februári vystavia maľby Kamila Kozuba aj pozostalosti Gömöryovcov

2. februára 2011 |  | | |

Kresby a maľby Kamila Kozuba, predstaviteľa súčasnej generácie výtvarníkov ako aj pozostalosti po šľachtickej rodine Gömöryovcov vystaví tento mesiac Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote.

Od piatka, 4. februára, do polovice marca potrvá v múzeu výstava diel Kamila Kozuba, ktorý patrí do mladej generácie súčasných výtvarníkov pôsobiacich na východnom Slovensku. Ako uviedla komisárka výstavy Magdaléna Bačová vystavené práce sú prierezom umelcovej tvorby za posledné desaťročie, kde od abstraktných foriem cez figurálne kompozície je možné nájsť aj inšpiráciu krajinou. "Okrem maľby v jeho tvorbe nachádzame aj kresby, čoho ukážkou je séria vystavených kresieb pod názvom Autoportrét I., II., III., IV., ktorá je silne sugestívna a má príbehový charakter," spomína Bačová. Podľa jej slov Kozub inklinuje k rozmerným plátnam, čím dostáva priestor na obsahovo výpravné témy.

Jednu z popredných gemerských šľachtických rodín 19. storočia, rodinu Gömöryovcov, má priblížiť výstava, ktorú si návštevníci múzea môžu pozrieť od štvrtka, 10. februára. Ako uviedla historička a kurátorka výstavy Eva Ádámová, dnes si na „gemerského Sindbáda“ -  Olivéra Gömöryho, a „s hadmi sa rozprávajúcu  ženu“ - Margitu Maróthy, pamätajú už len starší obyvatelia z okolia. "Ich rodinné sídlo, kaštieľ v Širkovciach, dnes chátra a po jeho niekdajšej sláve už niet ani  stopy. Výstava je preto venovaná Olivérovi Gömörymu a jeho manželke, herečke Margite Maróthy, ktorí boli poslednými majiteľmi kaštieľa," informovala Ádámová.

Podľa jej slov je cieľom výstavy sprístupniť verejnosti pozostalosť rodiny Gömöryovcov, ktorá sa počas ich života, ale hlavne po smrti Margity v roku 1955 dostala do vtedajšieho Gemerského múzea. Ide predovšetkým o také zbierkové predmety, dokumenty a fotografie, ktoré doteraz neboli publikované, a neboli ani zverejnené a sprístupnené návštevníkom múzea. Vystavené predmety budú po prvýkrát prezentované verejnosti v takejto skompletizovanej podobe. Návštevníci múzea môžu vidieť osobné predmety Gömöryovcov, rodinné portréty a fotografie, rodinné spisy a dokumenty Gömöryovcov a Maróthyovcov, fotografie kaštieľa v Širkovciach, dokumenty Margity Maróthy-Gömöry o teozofii, umeleckú tvorbu Olivéra Gömöryho, výtvarnú tvorbu Kálmána Maróthyho a dary Gömöryovcov  Gemerskému  múzeu. Výstava potrvá do konca apríla.

Zdroj: Rimava.sk, GMM Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross