No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V múzeu vystavujú insitní maliari z Kovačice

9. marca 2012 |  | |

Veselé scény zo života jednoduchých ľudí, zimné, jarné a veľkonočné námety v pestrých farbách ponúka návštevníkom Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote výstava, ktorú otvorili v stredu, 7. marca. „Kovačická insita pred Veľkou nocou“ predstavuje tvorbu 19 renomovaných insitných maliarov z Kovačice, Padiny, Aradáča, Pančeva a Opova. Potrvá do konca apríla.

Výstavy insitného umenia z Kovačice majú v rimavskosobotskom múzeu už dlhoročnú tradíciu. Kovačická insita je už vo svete známym fenoménom a diela autorov možno nájsť v galériách vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, USA a inde. Prví maliari v Kovačici  začali maľovať zo záľuby a hlavne kopírovali exotické výjavy z pohľadníc a fotografií. Neboli zaťažení poznatkami o umení a k plátnu pristupovali „od srdca“. Neskôr od kopírovania prešli k maľovaniu života a práce vo svojej osade. Roľnícky život , každodenné radosti a žiale, ľudové zvyky a obyčaje, to všetko sa zo skutočnosti začalo sťahovať na maliarske plátno a vytvárať najrôznejšie kompozície. Táto tvorba má svoju osobitú výtvarnú logiku, ikonografiu a farebnosť, ktorá je  vždy veľmi živá a pestrá.

Výstava „Kovačická insita pred Veľkou nocou“ vznikla v spolupráci s Galériou insitného umenia v Kovačici, ktorej členovia sú vystavujúci autori: Rozalia Marková, Jozef Havjar, Ján Žolnaj, Pavel Cicka, Ján Bačúr, Zuzana Veresky, Nada Koreňová, Mária Vargová, Eva Husáriková, Katarína Karlečíková, Desa Petrov Morarová, Anna Lenhartová, Pavel Hajko, Alžbeta Čížiková, Anna Kňazovicová, Drago Terziť, Marci Markov, Štefan Varga a Ján Glózik. Výstava je predajná.

Zdroj: GMM R. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross