No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V nedeľu skončil 5. najúspešnejší ročník festivalu Atrium Art

29. júna 2009 |  | |

Marian ČekovskýV nedeľu, 29. júna, sa skončil v 5 ročnej histórii najúspešnejší ročník rimavskosobotského festivalu divadla a hudby Atrium Art. Počas štyroch dní sa na nádvorí Reduty „Čierny orol“ zabavilo vyše 3000 návštevníkov na 18 špičkových produkciách z oblasti hudobnej a divadelnej slovenskej scény. Tento ročník bol bezkonkurenčne najlepší, čo sa týka dramaturgie zostaveného programu, organizácie i návštevnosti. Ľudia odchádzali nadšení hneď v deň slávnostného otvorenia, kedy si Close Harmony Friends za svoje vystúpenie vyslúžilo jeden z troch festivalových neutíchajúcich standing ovation. Festival, ich zažil až tri. Mladí rimavskosobotskí herci, Stanka Pázmányová a Matej Lacko, ktorí divákov v úvode každého vystúpenia rozosmiali, nezabudli vzdať poctu ani zosnulému Michaelovi Jacksonovi.

Podľa vyjadrenia viacerých ľudí i hudobníkov miestnych kapiel, bola kvalita najmä v inštrumentálnej hudbe v podaní BKK tria - renomovaných slovenských hudobníkov Martina Gašpara, Marcela Buntaja a Juraja Tatára. Jazzových fajnšmekrov rovnako zaujala formácia Juraj Burian Band, ktorá sa predstavila vo svojej inštrumentálnej podobe, ale i v sprievode výrazného spevu jazbluesovej speváčky Silvie Josifoskej. Burian, ktorý v Rimavskej Sobote nehral prvýkrát, sa vyjadril, že do átria ho organizátori môžu pozvať kedykoľvek.“ Hrá sa tu výborne a zatiaľ som mal vždy plné hľadisko“, povedal gitarový mág Burian. Mladá speváčka Lucia Lužinská, napriek zdravotným ťažkostiam, so svojou kapelou All Time Jazz zanechala tiež dobrý umelecký zážitok.

Na mladých organizátori hodili návnadu prostredníctvom  spišskej pankovej a ska kapely Smola a hrušky a super kapelky Puding pani Elvisovej z Bratislavy. Návnady zabrali bezchybne. Najviac na poslednom účinkujúcom Marianovi Čekovskom so svojim bandom, ktorý bez nazvučovania zahral a skvele zabavil zaplnenú sálu reduty Čierneho orla. Šoumen Čekovský, známy svojou improvizáciou a spontánnosťou bol bodkou tohtoročného festivalu.

Ani divadelné produkcie nenechali divákov chladnými, hoci trocha rozpačito prijali úžasné bábkové majstrovstvo piatich členov Dezorzovho lútkového divadla, ktorí len tak mimochodom, medzi bezstarostným popíjaním pivka a fajčením, predostreli divákom zložitú historickú tému v staroslovienčine. Diváci sa dočkali aj sľúbenej pikantnej erotiky (tej porozumeli všetci).

V sobotu sa vypredané hľadisko veľmi originálnym spôsobom za dve hodiny zoznámilo so životom najväčšieho svetového dramatika Viliama Shakespeara v podaní štyroch výborných hercov Zredukovanej spoločnosti - Mariánovi Prevendarčíkovi, Marcelovi Nemcovi, Martinovi Hronskému a Sáva Popovičovi, ktorý napriek čerstvo zasadrovanej nohe (chirurgia Rimavská Sobota), zabával publikum nielen svojou hrou na gitaru, ale i originálnym humorom.

Nedeľný podvečer patril ženskému divadelnému svetu. Vo svojich monodrámach, ktoré nás voviedli do prežívania najrôznejších problémov v ženskej koži, sa predstavili herečky Štúdia T.W.I.G.A. z banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí.

„Veľmi ťažko by som dokázala zhodnotiť, ktoré divadlo, či hudobná produkcia bola najlepšia. V každom prípade sa ukázalo, aké dôležité je zostavenie playlistu. Zistili sme, že ľudia vedia oceniť kvalitu ponúknutých produkcií a radi prídu za kultúrou,“ povedala Regina Špitálová z rimavskosobotského Mestského kultúrneho strediska, ktoré je hlavným organizátorom festivalu. „Festival takejto úrovne si však už vyžaduje okrem finančných prostriedkov aj špecifický profesionálny prístup v samotnom organizovaní. Veľmi by sme chceli poďakovať hlavnému partnerovi festivalu – spoločnosti RS NET, Ministerstvu kultúry, Mestu Rimavská Sobota, bezpečnostnej službe Patrol and Guard, Casino Clubu, spoločnosti Dr. Slovakia a ďalším miestnym podnikateľom, ktorí nám za výraznej podpory médií, pomohli pri realizácii festivalu. Vďaka patrí Spojenej škole, ktorá okrem prekrásnych priestorov nádvoria reduty, poskytla stravovacie služby pre účinkujúcich, organizátorov i návštevníkov. Neodmysliteľná je výdatná dobrovoľná pomoc mladých ľudí z divadla Alterna, ktorí sa na organizácii podieľali“, dodáva Regina Špitálová.

Zakladateľ festivalu Atrium Art a spoluorganizátor Marian Lacko povedal, že tento ročník Atrium Art 2009 bol najúspešnejší z viacerých dôvodov. „Prvým je najkvalitnejší program, ďalším, nemenej dôležitým je, že ľudia začali vnímať festival ako súčasť kultúrno - spoločenského života mesta, a aj my sa zdokonaľujeme v organizovaní. Prišli sme na systém - čo je dobré a čo zlé a zlepšuje sa to,“ uzavrel Marian Lacko.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/atrium2009.flv /]

Súvisiace články:

VIDEO Atrium Art: Úspešný začiatok – prvé predstavenie so standing ovation

Ďalšie výstupy z festivalu pripravujú aj lokálne televízie GTV a LocAll. Festivalový fotograf Martin Nvoška a štúdio Video Tip, do konca týždňa na oficiálnej webovskej stránke festivalu  www.atriumart.rimava.sk pripravia a napublikujú foto a video galérie z vystúpení. Návštevníci môžu vyjadriť svoje názory na festival vo fóre tejto stránky.

PR Správa


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross