No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Rimavskej Bani pripravujú chutné dobroty aj „od oka“

V sobotu do Rimavskej Bani prilákala ľudí vôňa klobások, zabíjačkovej kapustnice, slaninky, jaterníc a kadejakých iných dobrôt. Od skorých ranných hodín domáci chystali čerstvé tradičné zabíjačkové špeciality.

Podľa slov sobotného šéfkuchára Milana Kušpála, tajný recept na prípravu mäsa nemá. Sviňu obárali, odkostili, pridali koreniny, po zapracovaní varili a koštovali. Ako ďalej pre Rimava.sk uviedol, správny šéfkuchár nepotrebuje recepty, už vie odhadnúť všetko aj od oka. „Najlepším učiteľom sú skúsenosti,“ povedal Kušpál a zároveň dodal, že na zabíjačky chodil už ako 10-ročný do Striežoviec a priúčal ho jeho krstný otec.

Článok pokračuje pod reklamou



„Jedlo bolo chutné, všetko vyrobené sa aj zjedlo,“ povedala starostka Rimavskej Bani Elena Polóniová, podľa ktorej išlo o veľmi pekne strávený deň pri príjemnej spoločnej práci.

Podľa jej slov má pri zabíjačke každý svoje miesto a svoju povinnosť, ktoré už za 5 rokov príprav domáci poznajú, čo nám potvrdil aj šéfkuchár. „Muži pracovali s mäsom a ženy boli pri kotlíkoch“ doplnil. Miestnu tradíciu v obci udržujú dobrovoľní hasiči a poslanci obecného zastupiteľstva.

„Prvé štyri ročníky sme robili v novom roku, teraz sme sa rozhodli zabíjačkou ukončiť fašiangové obdobie,“ doplnila starostka a uviedla, že prišlo viac ľudí ako predchádzajúce roky. Zabíjačka trvala do večerných hodín nie len pri dobrom jedle, ale aj pití. Na návštevníkov čakali okrem tradičných špecialít aj horúci čaj, grog, či varené vínko. „Boli sme všetci spokojní,“ dodala na záver starostka.

V okrese robí zabíjačky niekoľko obcí. Rimavské Janovce majú za sebou sedem úspešných ročníkov. Najbližší ich čaká 1. mája. V januári sa zabíjačka konala aj v Rimavských Zalužanoch, kde sedem tímov súťažilo pri príprave najchutnejšej klobásy.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross