No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Rimavskej Sobote bude mať svetovú premiéru absurdná dráma Rudolfa Skukálka

27. marca 2010 |  | |

Vo štvrtok, 1. apríla, sa v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote uskutoční premiéra predstavenia s názvom Piliny. Režisérske a dramaturgické spracovanie absurdnej drámy autora Rudolfa Skukálka si ako svoju bakalársku prácu zvolila Dana Turanská, poslucháčka Akadémie umení v Banskej Bystrici. V divadelnom predstavení, ktoré vzniklo v spolupráci Divadla Pictus pri MsKS v Rimavskej Sobote a Fakulty dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, sa predstavia aj herci z Rimavskej Soboty. Pod scénografiu sa podpísal riaditeľ Základnej umeleckej školy Marian Lacko.

„Je to predstavenie o našej vnútornej slobode a neslobode, o tom, v čom spočíval aj minulý režim. Mohli sme odtiaľto odísť ale nemohli by sme sa vrátiť. Myšlienka hry je však aktuálna aj dnes, pripomína väzenie v našich hlavách a v našom rozhodnutí žiť slobodne alebo neslobodne. Ľudia sa svojim vlastným strachom dokážu viac uväzniť, ako ich uväzní systém,“ hovorí v krátkosti o Pilinách Marian Lacko.

Ako dodal, pôjde skutočne o svetovú premiéru, pretože hra sa nikdy neobjavila na divadelných doskách. „Aj samotný autor je takmer zabudnutý, keďže bol dlhé roky zakázaný,“ hovorí Lacko. „Tento typ drámy sa objavuje na Slovensku ojedinele. Absurdný humor podobného štýlu poznáme napríklad prostredníctvom dvojice Lasica a Satinský,“ doplnil.

Štvrtkové premiérové predstavenie nebude v Rimavskej Sobote jediným. Hra Piliny sa do divadelnej sály Domu kultúry vráti aj 16. apríla o 19-tej hodine, druhá repríza je naplánovaná na záver apríla v Banskej Bystrici. Podľa slov Mariana Lacka vzbudilo spracovanie hry záujem u mnohých slovenských teatrológov.

Rudolf Skukálek (20. augusta 1931 – 26. júl 2008) bol významný dramatik, hudobný skladateľ, básnik a redaktor Slobodnej Európy v čase komunizmu. Od roku 1968 žil v emigrácii, čo spôsobilo zákaz akejkoľvek prezentácie jeho tvorby. Bol všestranným umelcom, známy je napríklad aj ako autor textu piesne Zvonky Zvoňte, ktorú nahrala skupina Prúdy.

Divadlo PICTUS pri MsKS v Rimavskej Sobote vzniklo na jeseň v roku 1988 z iniciatívy Mariana Lacka. Tvorili ho študenti miestnych stredných škôl. Divadlo pracovalo nepretržite do roku 1997, odvtedy pracuje občasne, väčšinou tiež s mladými adeptmi divadelného umenia z Rimavskej Soboty a okolia. Niektorí z nich v čase spolupráce na inscenáciách boli alebo sú študentmi VŠMU v Bratislave, či Akadémie umení v Banskej Bystrici.

Vo svojej histórii sa Divadlo PICTUS pravidelne zúčastňovalo krajských divadelných prehliadok, z ktorých si niekoľkokrát nieslo palmu víťazstva. Trikrát zvíťazilo divadlo v celoštátnych súťažiach a teda tri krát sa prebojovalo až na Scénickú žatvu. V roku 1996 Divadlo PICTUS reprezentovalo Slovenskú republiku na Svetovom festivale divadla mladých v Bulharskom meste Vraca.

Z divadla PICTUS vzišli mnohí súčasní mladí herci  a režiséri pôsobiaci v slovenských divadlách: Janka Köbölová-Sovičová, Zuzana Ferenczová, Stanka Pázmányová, Matej Lacko či Michal Novodomský.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross