No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V stredu sa v R. Sobote začína Dobšinského rozprávkový Gemer

19. októbra 2009 |  | | |

Divadelným predstavením Výklad z pera domácej autorky, stredoškolskej profesorky Marty Hlušíkovej sa v stredu, 21. októbra, o 19-tej hodine v Dome kultúry v Rimavskej Sobote začne tradičné podujatie s názvom Dobšinského rozprávkový Gemer. Už po 15. krát je jeho cieľom pripomínať a uchovávať tradície slovenskej ľudovej slovesnosti a oživovať rozprávku.

Počas troch dní sa na pódiu predstaví rimavskosobotský divadelný súbor Divosud, divadlo Babadlo z Prešova či divadelný súbor Daxner z Tisovca. Chýbať nebude ani odborná prednáška o Pavlovi Dobšinskom s názvom „Pri prameni slovenských ľudových rozprávok“ či výtvarné tvorivé dielne  "Maľujeme rozprávku".

V piatok je pre deti z materských škôl pripravené Rozprávkové dopoludnie, čítanie najmilších rozprávok P. Dobšinského. V úlohe rozprávačov sa predstavia známe osobnosti kultúrneho života v Rimavskej Sobote.

Bodku za trojdňovým podujatím dajú divadelníci z Tisovca so svojim spracovaním  dramatickej básne Faust  nemeckého spisovateľa a mysliteľa J.W.Goetheho. „Téma zapredania svojej duše  ako protihodnota za prežitie kvázi skutočného šťastia je aj v dnešných časoch veľmi súčasná a aktuálna. Koľkí z nás predávajú a zapredávajú svoje duše za vidiny šťastia ukrývajúceho sa za peniazmi, mocou, slávou. A koľko tragédií, koľko zničených životov je za týmito vidinami, za našim sebectvom a zaslepenosťou,“ povedal pre Rimava.sk režisér predstavenia Jaroslav Lacko.
Ako dodal, kvality inscenácie v podaní súboru Daxner ocenili aj odborné poroty na krajskej prehliadke v Revúcej (1.miesto) a na celoštátnej prehliadke ochotníckych súborov v Tlmačoch (3.miesto s postupom na Scénickú žatvu v Martine).

Súčasťou Dobšinského rozprávkového Gemera je aj vyhodnotenie literárnej súťaže v písaní rozprávok vo veršovanej podobe alebo v podobe prózy  pre žiakov základných a stredných škôl z okresov Rimavská Sobota, Revúca, Poltár a Lučenec.

„V porovnaní s minulým ročníkom má tento ročník mierne klesajúcu úroveň, a to nielen počtom ale aj kvalitou príspevkov. Kým minulého ročníka sa zúčastnilo 70 detí a mládežníkov, tento rok nám prišlo len 32 prác,“ zhodnotil člen poroty a riaditeľ Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote, Ľubomír Šárik.

Ako Šárik ďalej uviedol, rozprávka nemôže zostarnúť, pretože ak niekedy priletela Ježibaba na metle, dnes priletí na metlobale. „Vždy existuje zlo, ktoré treba zo života vytesniť a na druhej strane sú hodnoty, za ktorými je potrebné vydať sa. A to je podstata akejkoľvek rozprávky,“ dodal.

Dobšinského rozprávkový Gemer organizuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Minulý rok podujatie prilákalo takmer tisíc detí z materských, základných i stredných škôl v meste.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
Dobšinského rozprávkový Gemer v Rimavskej Sobote


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross