No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Sušanoch rozšíria pamätnú izbu, obec bola úspešná v žiadosti o dotáciu

14. novembra 2022 | | |  | 
Ukážky z pamätnej izby. Zdroj: obec Sušany

SUŠANY – Obec Sušany v okrese Poltár podala žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. Bola úspešná a získala finančný príspevok vo výške 9 580 eur z Programu rozvoja vidieka 2014-2022, prostredníctvom projektovej výzvy MAS Malohont, na rozšírenie pamätnej izby hrnčiarstva.

Ako pre náš partnerský portál Novohradské.sk vysvetlil starosta obce Štefan Vaclavik, príspevok mal byť podľa pôvodného rozpočtu určený na stavebnú rekonštrukciu predmetných chátrajúcich priestorov v 100-percentnej výške. "Od podania projektu po jeho schválenie však nárast cien spôsobil navýšenie rozpočtu o takmer 3 000 eur, čo sa tak vlastne stane naším spolufinancovaním."

Článok pokračuje pod reklamou


Realizácia projektu umožňuje rozšírenie o nové priestory a tým aj rozšírenie o nové expozície zamerané na celkovú históriu obce. "Stavebnú časť už máme zrealizovanú a za finančnej podpory Banskobystrického samosprávneho kraja sa nám podarilo zakúpiť sklenené vitríny. Projekt rozšírenia pamätnej izby týmto nie je ukončený. Bude pokračovať zariaďovaním a postupnou inštaláciou exponátov, pričom plánujeme využiť aj sľúbenú metodickú pomoc Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote," ozrejmil starosta.

Pamätnú izbu hrnčiarstva v obci zriadili a otvorili už približne pred 16-timi rokmi ako jednu z aktivít pri príležitosti osláv 600. výročia obce na podnet vtedajšieho kronikára obce Ľudevíta Slezáka, ktorý bol aj zanieteným bádateľom histórie a ktorý sa zaslúžil o vytvorenie zbierky historických artefaktov hrnčiarstva obce Sušany. "Odvtedy neustále zhromažďovanie rôznych historických materiálov vyústilo aj do potreby priestorového rozšírenia. Predpokladáme, že v zimných mesiacoch zrealizujeme celú novú expozíciu a najneskôr na jar ju otvoríme aj pre verejnosť,doplnil starosta.

Ukážky z pamätnej izby. Zdroj: obec Sušany

Terajšia pamätná izba, ako už z jej názvu vyplýva, je tematicky zameraná hlavne na hrnčiarstvo, ktoré má v Sušanoch aj v regióne bohatú stáročnú históriu a ktoré popri poľnohospodárstve bolo hlavným zdrojom obživy obyvateľov.

Pamätná izba hrnčiarstva sa nachádza na prízemí budovy kultúrneho domu. Návštevníci si jej expozíciu môžu pozrieť počas pracovnej doby, prostredníctvom pracovníkov obecného úradu v Sušanoch. Po vzájomnej dohode aj mimo tejto doby.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross