No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Skončil sa 21. ročník celoštátnej súťaže a prehliadky Divadlo a deti 2012 s rekordnou návštevou

8. júna 2012 | |  | 

V rimavskosobotskom Dome kultúry sa dnes skončila dvojdňová divadelná súťaž a prehliadka Divadlo a deti 2012. Stretlo sa na nej takmer 100 divadelníkov z celého Slovenska. Víťazom s nomináciou na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénická žatva 2012 v Martine sa stalo v kategórii divadelných inscenácií Divadlo M z Púchova s hrou Snehulienka. V kategórii scénických miniatúr prvé miesto nebolo udelené.

Pouličná šou nadrozmerných masiek Lomidreva, Kameňožrúta a Valibuka prilákala na námestie približne 400 detí a rodičov. Dom kultúry počas týchto dvoch dní navštívilo približne 1800 detí. „Veľmi nás teší celková rekordná návštevnosť prehliadky, ktorá určite súvisí s tým, že sme sa rozhodli pozvať detského diváka zdarma,“ zhodnotila pre Rimava.sk účasť na prehliadke Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska.

„Divadlo M z Púchova patrí v oblasti divadla hraného dospelými pre deti ku špičke na Slovensku. O tom svedčí aj to, že v roku 2000 dostali za inscenáciu Snehová kráľovná ocenenie Tvorivý čin roka na Scénickej žatve v Martine. Je to súbor, ktorý už roky robí s Jožkom Kolejákom, ktorý je poučený tvorca, všetko vidí v divadelnej skratke, metafore a jeho inscenácie napriek tomu, že hovoria k deťom, svojím ustrojením a skladbou znakového systému hovoria mnohé veci aj nám dospelým. Táto inscenácia prerastá detský rámec rozprávky bratov Grimmovcov a hovorí aj o potrebe priateľstva, nádeje, lásky, budúcnosti i krajine, v ktorej žijeme,“ povedal o víťazovi predseda poroty a riaditeľ Mestského kultúrneho strediska Ľubomír Šárik.

V kategórii súborov druhé miesto porota udelila DS Fireball z Ružomberka za inscenáciu Tajomstvo Sherlocka Holmesa a na treťom mieste skončil DS Hviezdoslav zo Spišskej Novej Vsi s hrou Pesničkové nevesty.
V kategórii scénických miniatúr sa na druhej priečke umiestnila herečka Lenka Káčeríková z DS pri žilinskej ZUŠ F. Špániho s miniatúrou Voda a mydlo a tretie miesto patrí divadelnej dvojici Duo zo súboru Fireball z Ružomberka za scénickú miniatúru Smola, ktorá vznikla podľa predlohy poviedky Haliny Pawlovskej.

Jedenásťčlenná detská porota Agora fórum pod vedením Rimavskosoboťanky, profesionálnej herečky prešovského DJZ Stanky Pázmányovej hodnotila všetky predstavenia prehliadky a na záver udelila svoju cenu DS Fireball z Ružomberka. „Na predstavení deti ocenili, že bolo plné prekvapenia, nápaditých scén, veľmi dobré zvládnuté herecké výkony a hlavne im bola blízka predloha. Bolo veľmi cítiť skúsenosť a zohratosť kolektívu, z ktorého priam srší nadšenie pre divadlo “ zhrnula názory na inscenáciu Tajomstvo Sherlocka Holmesa lektorka Agory.
Detské publikum počas dvoch dní malo možnosť uvidieť päť divadelných predstavení a dve scénické miniatúry. „Tohtoročná prehliadka je prehliadkou interpretačných divadiel, to znamená divadiel, ktoré vsadili na prácu herca pred divákom a východisko veľakrát čerpali z rozprávkových predlôh. Samozrejme, že neopisovali staré príbehy, ale išli cestou objavovania nových polôh v starom a nachádzaní príležitostí pre hereckú prácu. Okrem nich sa tu zjavil súbor M a Fireball, ktoré hľadajú inú cestu vo výbere témy a vedú diváka vyššie ku novému poznaniu, emocionálnym zážitkom a iným hodnotám životného štýlu.“ zhodnotil úroveň prehliadky Šárik.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie finančne podporilo Ministerstva kultúry SR. Organizátorom bolo už po dvanásty krát Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

 

[su_media url="http://www.youtube.com/watch?v=P7QBGr_5bCc" width="600" height="450"]

[nggallery id=734]

Zdroj: MsKS, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross