No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Unikátny projekt buniek v jelšavskom kaštieli získal cenu za architektúru CE ZA AR 2022

14. októbra 2022 | | |  | 
Projekt Bunky - kaštieľ Coburgovcov v Jelšave. Foto: Vladimír Eliáš

JELŠAVA – Veľkému uznaniu sa dostalo jelšavskému kaštieľu Coburgovcov. Kultúrna pamiatka uspela v tohtoročnej edícii udeľovania cien za architektúru CE ZA AR, kde zvíťazila v kategórii s názvom Fenomény architektúry.

Kaštieľ v Jelšave si ocenenie vyslúžil za projekt buniek, za ktorým ako investor stojí občianske združenie (OZ) Čierne diery.

„Ocenenie nás veľmi potešilo, pretože je uznaním práce nielen architektov a dizajnérov, ale tiež jelšavskej komunity, ktorá nám s projektom pomáhala. Sú to dlhodobo nezamestnaní ľudia, najmä Rómovia, ktorí roky vykonávajú na kaštieli záchranné aktivity, ako bola výmena strešnej krytiny alebo drobné opravy múrov a podobne,“ zhrnul pre portál Rimava.sk Martin Lipták, spoluzakladateľ OZ Čierne diery.

Článok pokračuje pod reklamou


Odborná porota víťazstvo odôvodnila slovami, že v našich končinách ide o unikátny a inovatívny spôsob dočasnej zážitkovej intervencie, ktorý generuje záujem o dianie v podvyživenej a obchádzanej lokalite Slovenska.

Coburgovský kaštieľ sa postupne revitalizuje, no pre nedostatok financií je proces zdĺhavý. Potenciál miesta však do ukončenia revitalizácie dokážu využiť unikátne bunky, ktoré sú výsledkom práce architektov Petra Lényiho, Ondreja Marka, Mariána Luckého a Lenky Boreckej. Vďaka nim môžu návštevníci na vlastnej koži pocítiť ducha historickej budovy a sledovať proces obnovy z jedinečného priestoru.

„Projekt Bunky Jelšava umožňuje navštevovať kaštieľ v procese obnovy a spoznávať jeho jednotlivé vrstvy od výzdoby 18. storočia až po surové zásahy socializmu. Je gestom, ako možno oživiť schátraný kaštieľ aj bez toho, aby boli aktuálne k dispozícii milióny eur na celkovú rekonštrukciu,“ vysvetlil Lipták.

„Projekt sme vložili do kaštieľa veľmi citlivo, aby umožňoval vnímanie národnej kultúrnej pamiatky a jej ďalšiu obnovu. Veľmi si vážime, že porota pri svojom rozhodovaní ocenila Jelšavu ako inovatívny a osviežujúci projekt, ktorý môže mať aj medzinárodný presah. Je to slobodné premýšľanie o hodnotách a forme kultivácie kultúrnej pamiatky. Navyše v lokalite, ktorá je absolútne unikátna,“ pokračoval.

Autori projekt ukončili nedávno a čoskoro ho oficiálne otvoria a odprezentujú. Pre všetkých, ktorí prejavia záujem, bude prístupný bezplatne.

„Neočakávame, že sa nám naša dobročinná investícia vráti späť. Od návštevníkov nič nechceme. Naopak, môžu prispieť kaštieľu na ďalšie záchranné práce,“ uzavrel Martin Lipták.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross