No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO-ZRNIEČKA: Pokrstili originálny kalendár, prepojená je v ňom minulosť aj budúcnosť

19. októbra 2020 |  | | |

Na Gemeri - Malohonte vznikol v neľahkej dobe pandémie projekt s myšlienkou „Silnejší pomôže slabším“. Ide o kalendár, ktorý v sebe spája bohatú minulosť osobností Gemera a Malohontu z minulého storočia s novorodencami. Výťažok z jeho predaja pôjde na pomoc iným. Kvôli pandemickým opatreniam jeho krst nebol na verejnosti s mnohými priaznivcami a podporovateľmi ako bolo v pláne. Tvorkyne projektu Ivana Jackuliaková a Petra Rapčanová sa však rozhodli spraviť krst online. Vo viac ako 20 minútovom videu prezradili podrobnosti z jeho príprav a vzniku. Kalendár netradične krstila Diana Vojenčiaková a Milana Jutková, ktoré svojimi slovami vyslovili veľkú nádej a vieru k posolstvo kalendára.

Článok pokračuje pod reklamou



Krstilo sa zrnom. Podľa slov riaditeľky MsKS v Hnúšti Diany Vojenčiakovej tento kalendár neslúži len na to, aby ľudí tešil každý deň. "Má však aj vyššie posolstvo, pomôcť druhým," povedala Vojenčiaková a poukázala na súčasnú uponáhľanú dobu plnú materiálnych potrieb s tým, že málokto pritom dokáže myslieť na druhých. "Dievčatá sa spojili v tej najťažšej chvíli, keď museli kvôli pandémii odstať doma a v týchto najhorších chvíľach nemysleli na seba, ale na to, ako pomôcť druhým," zdôraznila. Podľa riaditeľky MsKS v R. Sobote Milany Jutkovej je to v tomto "koronovanom" čase asi to najkrajšie, čo v našom priestore vzniklo.

"Nikto si nemôže myslieť, že je niečo viac alebo lepšie než ten druhý," povedal v úvode príspevku moderátor Michal Stejskal, herec a vedúci DS Daxner z Tisovca. Ako ďalej z citátu Jana Wericha * ďalej poznamenal, možnože toho má viac v makovici, možnože nosí lepšiu košeľu, že má šikovnejšie ruky, možnože má väčšie bicepsy, ale toto všetko ho len zaväzuje. "Len zaväzuje, aby toho urobil ešte viac, viac pre tých s menšími bicepsami a s horšou košeľou. Lenže tomuto môžu uveriť a rozumieť len tí ľudia, ktorí majú radi ľudí. Mať rád ľudí a milovať ľudí, to je celé tajomstvo a jediný recept na šťastie, a to platí pre všetkých," skonštatoval .

Na každej strane kalendára je odfotené novorodeniatko s čelenkou a prostredím pripadajúcom danému ročnému obdobiu. Kde a ako vznikla myšlienka tohto projektu, prečo práve bábätká, s kým sú prepojené a komu konkrétne sa rozhodli v projekte pomôcť, porozprávali autorky v nasledujúcom videu.

Kalendáre v hodnote 10 eur sú podľa tvorkýň dostupné v Knižnici profesora Štefana Pasiara v Hnúšti, MsKS Rimavská Sobota, Dom služieb: Oáza zdravia na Malohontskej ulici v R. Sobote, alebo si ich môžete objednať priamo cez messenger.

Zdroj: Rimava.sk

  • Doplnené 19. 10 o 18:55 hod.

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross