No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Viete, aké fotografie majú v múzeu? Predstavia ich na aprílovej výstave

31. marca 2014 |  | | |

GMM

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote chystá na apríl ďalšiu výstavu. Tentokrát návštevníkom poodhalí svoj fotoarchív.

Ako informoval dokumentátor múzea Ján Aláč, pre fotoarchív je príznačná materiálová a  tematická rozmanitosť. K začiatku roka v ňom bolo vyše 43 tisíc negatívov a viac ako dvetisíc diapozitívov. Samostatný fotoarchív fotografií z rokov 1962 – 1970 mal 954 zachovaných fotografií a fotoarchív digitálnych fotografií tvorilo 8 471 fotografií. „K tomu treba pripočítať fotografie nachádzajúce sa v zbierkových fondoch histórie a etnografie,“ uviedol Aláč a dodal, že ich je viac ako tisíc. Tieto fotografie pritom pochádzajú hlavne zo staršieho obdobia do roku 1950.

O systematickejšej fotodokumentácii možno podľa Aláča hovoriť od začiatku 50. rokov 20. storočia. Hneď po prechode múzea do správy štátu (ONV v Rimavskej Sobote) v roku 1951 jeho vtedajší správca Mikuláš Holéczy žiadal o pridelenie finančných prostriedkov na zakúpenie fotografického aparátu. Múzeum v tom čase bolo v istom zmysle predĺženou rukou pre rôzne inštitúcie, ktoré sa naň obracali o vykonanie predbežného prieskumu tej či onej lokality. Najčastejšie išlo o Archeologický ústav SAV v Nitre, ktorému boli zo strany obcí či iných štátnych organizácií hlásené archeologické nálezy. Ústav pravidelne žiadal múzeum o ich predbežné preverenie. Zároveň v tomto období neustále prichádzali požiadavky na zaslanie fotografií toho - ktorého zbierkového predmetu zo strany univerzitných pracovísk, ostatných múzeí, ale i autorov najrozličnejších odborných publikácií. V neposlednom rade v duchu doby išlo aj o dokumentáciu úspechov socialistickej spoločnosti v podobe záberov s tematikou industrializácie alebo kolektivizácie. Mikuláš Holéczy začiatkom 50. rokov 20. storočia získal fotoaparát a začala fotografická dokumentácia nielen vlastných zbierok, ale i výskumov, podujatí a diania v meste Rimavská Sobota a regióne Gemer - Malohont.

Výstavu Z Fotoarchívu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote otvoria 1. apríla, potrvá do konca mesiaca.

gmm rimavska sobota z archivu muzea

Zdroj: Rimava.sk, GMM


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross