No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vo Hviezdnom dome vystavujú 12-ti umelci, medzi obrazmi nechýbali ani aktuálne témy

20. marca 2018 |  | 

Po viac ako roku spoločného fungovania klubu Zlatý rez vystavujú jej členovia v priestoroch Hviezdneho domu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote. Celkovo 12 umelcov, medzi nimi aj Rimavskosoboťania, nazbieralo na svoju prvú výstavu desiatky obrazov. Klub spája umelcov z Maďarska aj Slovenska, zameraní sú na realizmus. „Tieto obrazy by obstáli kdekoľvek na svete, v ktorejkoľvek galérii,“ povedal pri zahájení výstavy mentor klubu Cene gál István, ktorý je od roku 2015 držiteľom ocenenia European Art Star. Ako dodal, v tomto klube sa stretol s oddanosťou a silou, ktoré inde málokedy stretáva.

Tvorba každého obrazu podľa neho úzko súvisí s jeho tvorcom a tak v skratke odprezentoval a charakterizoval jednotlivých umelcov tunajšieho klubu z regiónu. Maliarku Silviu Habánovú z Rimavskej Soboty mentor klubu Zlatý rez charakterizoval ako dobrú dušu, ktorej ľudské teplo sa premieta aj do jej obrazov. Vždy dobrú náladu a veselosť vo svojich obrazoch predstavuje podľa neho Štefan Hangácsi z Rimavskej Soboty. Jeho nedávny obraz namaľoval len za pár dní. Tentokrá ta však inšpiroval smutnou udalosťou, portrétom Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorý je aj na Hlavnom námestí v R. Sobote. Na portréte nechýbajú sviečky a Slovenská vlajka. Spojivko medzi Slovenskou a Maďarskou stranou, Martu Hajnovics, zase Cene gál István zhodnotil ako človeka veľkých plánov, ktorý sa vždy snaží o niečo veľké a našťastie sa jej to aj darí. Ako podotkol, veľmi smelo sa vrhne na také plány, ktoré by si iní a aj on niekoľkokrát premyslel. Mladá Monika Kuznyecová má podľa neho jeden obraz, ale keď je medzi nimi, tak je maliarkou skutočnej životnej radosti. Viac sa dozviete vo videu.

Klub podľa jeho mentora vyplynul z tábora v Cerede, neďaleko slovenských hraníc, ktorý má približne 20-ročnú tradíciu a v posledných rokoch je aj medzinárodný. Prvým človekom zo zahraničia bola Marta Hajnovics, ktorá ich spojila s ďalšími ľuďmi. Podľa prihlášok už v súčasnosti je do letného tábora prihlásených viacero umelcov zo Slovenska, odhadli to na tretinu. „Je to fantastické,“ povedal Cene gál István. Zároveň podotkol, že každý človek má v sebe kreatívne schopnosti, treba len nájsť formu, ktorou to môže realizovať. „A to je pre neho cesta ku šťastiu,“ dodáva skúsený umelec.

Výstava na Daxnerovej ulici bola zahájená 15. marca a potrvá približne mesiac.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross