No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V obciach si pripomínajú tradície a vynášajú Morenu, no zima zatiaľ neodchádza

Vo viacerých obciach Rimavskosobotského okresu si v týchto dňoch pripomínajú ľudové tradície, zapaľujú a vynášajú Morenu, aby tak skoncovali s chladnou zimou a privolali jar. Uplynulú nedeľu, tak ako každoročne, išiel sprievod Striežovcami aj obcou Veľké Teriakovce.

„No asi sme zimu slabo vyniesli, keď napadol sneh,“ povedala pre Rimava.sk so smiechom Želmíra Lisičanová z Občianskeho združenia Striežovské zvony. Ako uviedla, v nedeľu popoludní za dedinou Marienku poobliekali a spievajúc typickú pieseň išiel sprievod na druhý koniec obce, kde figurínu zapálili a potom hodili do vody. Podujatie podľa jej slov zorganizovali v spolupráci s Gemersko-malohontským osvetovým strediskom, vystúpili folkloristi z FS Rimavan a aj heligonkári z Klenovca. „Vynášanie Marienky sa u nás koná každoročne, od nepamäti,“ povedala Lisičanová.

Približne tristo členný sprievod vyprevadil zimu aj vo Veľkých Teriakovciach. Ako ďalej Rimava.sk informoval Marian Hano z Občianskeho združenia Teriakovčan, všetci sa stretli pred kultúrnym domom, cestou k rieke zbierali od domácich vajíčka. „Na moste pri vodnom mlyne sme Morenu upálili a hodili do vody,“ povedal Hano a dodal, že v kultúrnom dome bolo potom pripravené občerstvenie – koláče aj praženica z 250 vajec. Podľa jeho slov sa o kultúrny program postaral detský folklórny súbor Lieskovček, škôlkari z Teriakoviec či speváčky z Čerenčian, na akciu prišiel  aj krúžok Etnohis. Návštevníci si mohli pozrieť výstavu remeselných prác s veľkonočnou tematikou. Vyhlásená bola tiež súťaž o najkrajšiu Morenu, z víťazstva sa tešilo CVČ Relax.

V Rimavskom Brezove rozlúčku so zimou ešte len plánujú, Morenu by mali vynášať najbližší štvrtok. Ako pre Rimava.sk povedala starostka obce Viera Feješová, v Brezove si pravidelne pripomínajú ľudové zvyklosti, úzko pri tom spolupracujú seniori z Jednoty dôchodcov Slovenska a miestna materská škola. Symbol zimy ponesú obcou malí škôlkari. „Snáď potom už naozaj príde jar,“ dúfa starostka.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross