No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Výnimočný zážitok a majestátny hlas Titusza Tóbisza: Nevynechajte Novoročný operetný galavečer + SÚŤAŽ

5. januára 2023 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote vás víta v novom roku 2023 a praje každému, aby sa krásne kultúrne zážitky stali súčasťou našich životov. Jeden z nich si môžete vychutnať už 17. januára.

„Prvým podujatím, ktoré sme pripravili pre všetkých milovníkov krásnej hudby a spevu, je Novoročný operetný galavečer. V utorok 17. januára 2023 o 18.00 hod. v divadelnej sále DK zaznejú najznámejšie a najobľúbenejšie melódie z operiet Čardášová Princezná, Grófka Marica, Vojvodkyňa z Chicága, Gróf z Luxemburgu, Bajadéra a iné. Predstavia sa vám sólisti zo Štátneho divadla Košice: tenorista Titusz Tóbisz, sopranistka Tatiana Paľovčíková-Paládiová v doprovode Orchestra Petra Balogha,“ povedala Regina Špitálová z MsKS.

Vstupné je 15 eur. Predaj vstupeniek v TIC, Kníhkupectve M. Tompu a online na www.kulturars.sk

Článok pokračuje pod reklamou


Tenorista Titusz Tóbisz

Je rodákom z Rimavskej Soboty. Po ukončení gymnázia rozvíjal svoje schopnosti v oblasti hry na gitaru a v speve v Budapešti. V roku 2001 sa stal sólistom Armádneho umeleckého súboru Bratislava. Štúdium operného spevu začal ako 23-ročný na košickom konzervatóriu u Juraja Šomorjaia. Pri štúdiu začal pôsobiť v Košickom divadle Thália Színház, kde bol počas siedmich rokov obsadzovaný ako činoherec, muzikálový a operetný spevák: William Bob Skopal ml. (Maugham: Kúzlo domova), Osip (Gogoľ: Revízor), Castel-Jaloux (Rostand: Cyrano de Bergerac), Jezdec, Kôň (Shaffer: Equus), Rádiós (Presszer: Padláš), Lucien Ouvrier (Eiesemann – Zágon: Fekete Péter), Hosszú (Dés: Valahol Európában), Tasziló (Kálmán: Grófka Marica), Charles (Shakespeare: Ako sa vám páči) atď.

Od roku 2010 pôsobil ako zborista opery Štátneho divadla Košice (ŠDKE) a súčasne ako hosťujúci sólista opery Národného divadla v Miškovci. Tu v roku 2012 stvárnil s úspechom rolu Jeana Valjeana v muzikáli Bedári, za ktorú získal cenu Hlas roka. V roku 2014 sa stal sólistom opery Štátneho divadla Košice, kde debutoval v role Cania z Leoncavallových Komediantov, za ktorú mu udelili ocenenie Skokan roka.

V súčasnosti stvárňuje niekoľko hlavných úloh v operných a operetných inscenáciách: Canio (Leoncavallo: Komedianti), Manrico (Verdi: Trubadúr), Laca Klemeň (Janáček: Jej pastorkyňa), Arindal (Wagner: Víly), Ismaele (Verdi: Nabucco), Edmondo (Puccini: Manon Lescaut), Populescu (Kálmán: Grófka Marica), Vojvoda z Urbina (Strauss: Noc v Benátkach), Porcus (Honegger: oratórium Jana z Arku na hranici). Okrem domáceho ŠDKE hosťuje v Divadle F. X. Šaldu v Liberci, maďarskom Národnom divadle v Segedíne a Národnom divadle v Budapešti.

Za stvárnenie postavy Arindala vo Wagnerových Vílach mu bola udelená cena v ankete opernej kritiky v kategórii Skokan sezóny 2016/2017. Vystupuje na mnohých koncertoch s filharmóniami i na súkromných akciách. Je stálym hosťom letného festivalu Musicales de Louvergny pod vedením dirigenta Paola Gatta.

Sopranistka Tatiana Paľovčíková-Paládiová

Absolvovala štúdium spevu na Konzervatóriu v Košiciach pod vedením Ľudmily Šomorjaiovej. Sólistkou Opery Štátneho divadla Košice sa stala v roku 1992 a dodnes tu stvárňuje najvýznamnejšie sopránové roly. Do jej repertoára patria najmä hlavné postavy opier a operiet ako: Donna Elvira v Mozartovom Don Giovannim, Abigail vo Verdiho Nabuccovi, Mrs. Alice Ford vo Verdiho Falstaffovi, Violetta Valery vo Verdiho La Traviate, Zemina vo Wagnerovych Vílach, Leonora vo Verdiho Trubadúrovi, Marica v Kálmánovej Grófke Marici, Sylva Varescu v Kálmánovej Čardášovej princeznej, Rosalinda v Straussovom Netopierovi a iné.

Je držiteľkou prémie Literárneho fondu 2006 za postavu Rusalka v rovnomennej opere A. Dvořáka. V roku 2008 získala Výročnú cenu Literárneho fondu za postavu Amelie v opere G. Verdiho Maškarný bál. Spolupracuje so Štátnou filharmóniou v Košiciach aj so Slovenským národným divadlom. Ako členka operného ansámblu Štátneho divadla Košice sa zúčastňuje na európskych operných festivaloch. Pravidelne sa venuje aj koncertnej činnosti.

Orchester Petra Balogha

Hudobné teleso Peter Balogh Orchestra vzniklo pred tromi rokmi. Jeho zakladateľom a umeleckým šéfom je košický huslista Peter Balogh a ďalšími členmi sú vynikajúci hudobníci zo Slovenska a Maďarska. Vo svojom portfóliu má orchester ľudovú cigánsku hudbu, vlastnú tvorbu, klasickú hudbu, jazz, operety, swing, filmovú hudbu či muzikály.

Peter Balogh

Je bravúrny huslista, ktorý vyštudoval konzervatórium v Košiciach. Po štúdiu účinkoval vo viacerých štátoch Európy, ako napríklad Nemecko, Švajčiarsko, Dánsko, Fínsko, Luxembursko, Belgicko, Turecko, Poľsko. Štyri roky bol súčasťou projektu v divadle Thália a viac ako desať rokov pôsobí v Košickom štátnom divadle.

SÚŤAŽ

V spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom v Rimavskej Sobote sme si pre vás pripravili súťaž o lístky. Súťaž trvá do 13. januára do 15:00, kedy vyžrebujeme dvoch výhercov, ktorí získajú po dva lístky na tento výnimočný Novoročný operetný galavečer. Súťaž prebieha na našom profile na sociálnej sieti Facebook.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross