No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Predstavia 30 ročnú tvorbu jedinej súčasnej hrnčiarky v regióne

10. apríla 2013 |  | | |

Viac ako 150 výrobkov, ktoré vyšli z dielne Danky Bakšovej, jedinej súčasnej hrnčiarky v regióne, predstaví počas najbližších týždňov Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. V piatok popoludní tu otvoria výstavu, ktorá má priblížiť tvorbu keramičky za posledných 30 rokov.

Ako informovala riaditeľka múzea a autorka výstavy Oľga Bodorová, Danka Bakšová tvorí vo vidieckom prostredí Hrnčiarskych Zalužian a pri svojej práci v mnohom nadväzuje na tradičné hrnčiarstvo. „Podobne ako jej anonymní predchodcovia pozná princípy hrnčiarstva, ale aj zákonitosti umenia,“ uviedla Bodorová.

Podľa jej slov keramička svoje výrobky vytáča na hrnčiarskom kruhu, dekoruje ich svojským dekórom a vypaľuje v elektrickej peci. Neraz sa inšpiruje gemersko-malohontským hrnčiarstvom.

Súčasťou výstavy je aj ukážka keramickej tvorby Výrobného družstva Šamotka v Hrnčiarskych Zalužanoch (založené v roku 1950), ktoré sa preslávilo predovšetkým výrobou keramických súdkov na kapustu. Tu v rokoch 1983 až 1997 pracovala aj Danka Bakšová.
Výstava potrvá do konca mája.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross