No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Výstavou poukážu na význam tehliarstva v regióne

9. mája 2012 |  | |

Poukázať na mimoriadne postavenie dnes už zabudnutého remesla je cieľom výstavy s názvom Tehly a tehliarstvo v Gemeri-Malohonte a Novohrade, ktorú vo štvrtok, 10. mája, sprístupní Gemersko-malohontské múzeum (GMM). Ako informoval kurátor výstavy, archeológ Alexander Botoš, tehla ako stavebný materiál sa na území Slovenska začala používať už v dobe rímskej. Svoj najväčší rozmach však zaznamenala v období stredoveku, ale predovšetkým v období novoveku.

„Najstaršie tehly prezentované na výstave sú dlaždice z rímskeho tábora - Aquincum, rozprestierajúceho sa na dnešnom území mesta Budapešť (3. – 4. storočie),“ uviedol kurátor výstavy. Tá má podľa jeho slov prezentovať používanie tohto stavebného materiálu na území Gemer – Malohont a Novohrad prostredníctvom širokej škály nálezov signovaných tehál objavených na tomto území.

Vystavené zbierkové predmety pochádzajú zo zbierok Gemersko – malohontského múzea, zo zbierok Archeologického múzea SNM v Bratislave, ako aj zo zbierok zberateľa tehál Františka Satka z Grinavy (okr. Pezinok).

Výstavu otvoria 10. mája o 15.00 hod., potrvá do 8. júla.

Zdroj: Rimava.sk, GMM


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross