No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Z troch dolín...úvodný program 33. ročníka Gemersko- malohontských folklórnych slávností v Klenovci

24. júna 2011 |  | 

Z troch dolín...pod týmto názvom sa niesol úvodný program 33. ročníka Gemersko- malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka. Program naživo vysielalo Rádio Regina v rámci "Folkórneho leta s Rádiom Regina". Moderovala ho Gabriela Tomajková.

Sviatok folklóru v obci pod Veprom slávnostne otvorila zvučka Gemersko- malohontských slávností "Vrchárska nálada". V programe sa predstavili vynikajúci speváci, spevácke skupiny, klenovskí heligonkári, fujaristi a ľudové hudby. Na úvod zaspievala mužská spevácka skupina a ľudová hudba folklórneho súboru Vepor z Klenovca. Ako sa vyjadrila Stanislava Zvarová, riaditeľka festivalu, kultúra v tomto regióne je rôznorodá, čo sa podpísalo pod krásu tunajších piesní a tancov.

So svojím umením sa predstavila aj ženská spevácka skupina súboru Vepor, ďalej vystúpil súbor Kokavan z Kokavy nad Rimavicou a ľudová hudba Kokava pod vedením Ondreja Radiča. Súbor minulý rok oslávil svoje 40. výročie. Predstavili sa tu aj kokavskí fujaristi s fujarami, ktoré si sami vyrobili. Diváci si vypočuli aj piesne z repertoáru klenovských heligonkárov.

Folklór a ľudové umenie nestratil svoje čaro ani pre mladú generáciu. Dôkazom toho boli vystúpenia Lucie Zvarovej z Klenovca a Soni Ňuňukovej z Kokavy nad Rimavicou. Tanečný a hudobný folklór Gemera a Malohontu je naozaj rozmanitý. Do súčasnosti sa zachovali aj obradové, roľnícke a pastierske piesne, s ktorými sa predstavila mužská a ženská skupina súboru Sinec z Hnúšte. V ďalšej časti programu uviedli do života CD pod názvom Z troch dolín. Obsahuje to najkrajšie z piesní a tancov tohto regiónu, piesne súborov Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, Sinec z Hnúšte a Vepor z Klenovca. "Nech zablúdi aj do cudziny, len nech sa nám vráti domov"... popriala CD- čku Oľga Maciaková, predsedníčka OZ MAS Malohont a zároveň prednostka Mestského úradu v Hnúšti. Krstná mama CD Darina Kišáková, riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, zaželala CD- čku..."do roka súrodenca a do mesiaca jeho druhé vydanie."  Na záver programu moderátorka Gabriela Tomajková pozvala všetkých na ďalšie programy folklórnych slávností v Klenovci.

Zdroj: Mediálny dvor Klenovskej rontouky


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross