No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Za sysľami nemusíte cestovať do Muráňa, nájdete ich aj v Rimavskej Sobote

RIMAVSKÁ SOBOTA - Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote zorganizuje vernisáž výstavy s názvom Syseľ. Tá potrvá od 9. septembra do 30. januára 2022.

"Výstava Syseľ predstaví spôsob života jedného z najfotogenickejších hlodavcov. Prostredníctvom fotografií a dermoplastických preparátov spoznáte stavbu jeho tela, spôsob života, vzťah s ľuďmi, jeho domov a ostatné druhy živočíchov a rastlín, s ktorými zdieľa jeden životný priestor. Budete si môcť vyskúšať, aké je to v sysľom tuneli a prostredníctvom hier si budete môcť overiť, či spoznáte aj jeho susedov," informovala Monika Gálffyová z múzea.

Každý typ krajiny má svoj význam. Napríklad, lesy majú svojich obyvateľov, ktorí by v inom prostredí neprežili. Tak isto majú svoj význam aj lúky či pasienky, ktoré sú domovom sysľa.

"Ešte pred 50 – 60 rokmi považovali ľudia na Slovensku sysle za všadeprítomných škodcov poľnohospodárskych plodín. Stačilo však niekoľko desaťročí, intenzívna chemizácia v poľnohospodárstve, zmena obhospodarovania krajiny a miznutie vypásaných nízkotrávnatých lúk, a tieto malé spoločenské hlodavce sa u nás ocitli na pokraji vyhynutia," doplnila.

Súčasťou výstavy budú aj odborné prednášky Ervína Hapla z o. z. Živá planina. Ten porozpráva o živote a o praktickej ochrane živočíchov.

PR článok

Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross