No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Začína sa jubilejná 40. sezóna koncertov Hudobnej jesene

20. septembra 2020 |  | 

Obdobie, keď skoro celý svet zápasí s pandémiou a ňou „vynútenými“ bezpečnostnými opatreniami, neblaho zasiahlo aj činnosť Kruhu priateľov vážnej hudby, ktorý práve v tomto roku oslavuje 40. výročie svojho vzniku. Tak ako mnohé spoločenské udalosti a stretnutia, nekonali sa ani koncerty Hudobnej jari. Jeseň by ale mala byť iná. „Po polročnej absencii umeleckých zážitkov z koncertov vážnej hudby s veľkou radosťou oznamujeme milovníkom tohto žánru, že sme opäť tu,“ avizuje Katarína Zsélyiová z Mestského kultúrneho strediska.
Ako ďalej priblížila, v jubilejnom ročníku jesenného koncertného cyklu sa poslucháči môžu tešiť na päť koncertov, medzi ktorými ich pódium navštívia interpreti sólovej aj komornej hry.

Článok pokračuje pod reklamou



Okrem špičkových klaviristov Jordanu Palovičovú a Ladislava Fančoviča vystúpi talentovaná violončelistka Karolína Huray-Zívalíková. Na koncertoch sa predvedú uznávaní mladí huslisti Pavel Bogacza a Ivan Palovič, či vynikajúce komorné zoskupenie Ad Libitum. „Predvianočným darčekom v jubilejnej sezóne bude operné vystúpenie nášho úspešného rodáka Titusza Tóbisza, ktorý na domácom pódiu vystúpi spolu so sopranistkou Tatianou Paľovčíkovou-Paládiovou,“ priblížila.

V marci sa do nášho života s pandémiou nasťahoval strach, ktorý nás na dlhé mesiace obral o vzácne, spoločenské a spoločne naživo prežité umelecké zážitky. Kruh priateľov hudby v „predpandemickom“ období podľa Zselyiovej vykazoval rastúcu tendenciu záujmu o členstvo a potešujúci záujem o koncerty. „Pripisovali sme to spokojnosti obecenstva s kvalitou koncertov a príjemnej atmosfére našich stretnutí, ktorú chválili aj vystupujúci umelci. A v tomto duchu by sme chceli pokračovať (začať znovu) od septembra s organizovaním komorných koncertov. Pevne veríme a dúfame, že spomienky na často nezabudnuteľné a citovo hlboké umelecké zážitky z minulých ročníkov privedú späť naše publikum na koncerty,“ podotkla.

Prvý z nich sa uskutoční v utorok 22. septembra o 19.00 hod. v divadelnej sále Domu kultúry. Účinkovať budú dve mladé osobnosti slovenského interpretačného umenia: Pavel Bogacz ml. (husle) a Karolína Huray – Zívalíková (violončelo). V ich programe odznie aj skladba Duo č.1 pre husle a violončelo od Ludwig van Beethovena, ktorou si pripomenieme 250. výročie narodenia hudobného velikána a slovenská premiéra diela súčasného lotyšského hudobného skladateľa Pēterisa Vasksa: Castillo Interior.

Mestské kultúrne stredisko, hlavný organizátor podujatia, garantuje bezpečnosť všetkých záujemcov. Potešte nás svojou vernosťou a účasťou na koncertoch jubilejného ročníka Hudobnej jesene. Všetci ste vítaní.


Koncerty z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Rimava.sk, KMH, MsKS Rimavská Sobota

Titusz Tóbisz: Počas koronakrízy som zažíval najkrajšie chvíle s mojím ročným synom

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross