No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Zaspievajú skladby, s ktorými boli v Paríži. Bona fide chystá na záver týždňa koncert

8. októbra 2014 |  | | |

Bona fideV lete prezentovali mesto, kraj aj slovenskú kultúru speváckymi vystúpeniami v Paríži, v závere tohto týždňa sa miešaný spevácky zbor Bona fide predstaví s podobným repertoárom domácemu publiku. Koncert, ktorým si zároveň pripomenú Medzinárodný deň hudby, je na programe už tento piatok, 10. októbra o 18.00 hod, v divadelnej sále Domu kultúry v Rimavskej Sobote.

Na koncerte zaznejú diela, ktoré si vypočuli poslucháči v Chráme st. Madeleine v Paríži, kde účinkoval zbor Bona fide v júli tohto roku: diela  Dvořáka, Händla, Younga, ale aj diela slovenských skladateľov Suchoňa, Hatríka a aj skladba Rimava - zhudobnená báseň Jána Francisci Rimavského z pera rimavskosobotského skladateľa Tibora Lévayho. Spoluúčinkuje detský spevácky zbor Nádej zo ZUŠ, ktorý zaspieva samostatne, ale aj s Bona Fide. Vstupné: 3€ / 1€ dôchodcovia a deti do 15 rokov.

"Koncert sa uskutoční aj v dopoludňajších hodinách o 10.30 hod. pre žiakov základných škôl. Pozývame naň však aj dôchodcov, ktorým to vo večerných hodinách nevyhovuje,“ uviedla dirigentka zboru Janka Dobrocká.

Miešaný spevácky zbor Bona fide vznikol ako ženský spevokol v roku 1971. Pôvodne ženský kolektív prijal od roku 2002 medzi seba i mužov, čím sa zaradil medzi miešané spevácke zbory. Spevokol začal používať názov Bona fide, v preklade Dobrý úmysel, a rozšíril repertoár o náboženské, ľudové a jazzové skladby i úpravy skladieb z muzikálov a operiet. Pribudli náročné skladby, posilnili sa jednotlivé hlasy a vzrástol počet členov na súčasných štyridsať, vrátane deviatich mužov.  Za 42 rokov svojej činnosti má Bona fide za sebou vydanie dvoch CD nosičov a nespočetné množstvo vystúpení doma i v zahraničí. Vlani získal zbor strieborné pásmo na Krajskej prehliadke speváckych zborov Chrámová pieseň v Modrom Kameni a postúpil na prehliadku Gorazdov Zvolen.

Miešaný spevácky zbor Bona fide z Rimavskej Soboty prezentoval v júli tohto roku Rimavskú Sobotu, celý kraj a slovenskú kultúru vo Francúzsku. Pozvanie dostal od Spolku rodákov a priateľov z Čiech a Slovenska, ktorý sídli v Paríži a združuje tu žijúcich Slovákov. Účinkoval v Paríži a v meste Meudone, kde pôsobil Slovák M. R. Štefánik. Pri jeho soche sa zároveň uskutočnil za prítomnosti osobností z veľvyslanectva a Slovákov, ktorí žijú v Paríži a okolí, slávnostný krst knihy Rimavskosoboťana Petra Dragijského „Slováci tohto kraja“. Kniha mapuje vyše 400 osobností kultúry, vedy i športu pochádzajúcich z Rimavskej doliny.

Koncert organizuje OZ Oxymoron a MsKS v spolupráci so ZUŠ a Maticou slovenskou s finančnou podporou predsedu BBSK.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross